Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Detvianskej Hute vidno viac ľudí, na programe nemajú len referendum

Volička hlasuje v Referende 7. februára 2015 v podpolianskej obci Detvianska Huta. Foto: TASR/Jozef Poliak

Ľudia priebežne chodia hlasovať aj do ďalšieho z troch hutianskych okrskov, ktorý je už tradične zriadený na autobusovej zastávke v časti Žabica.

Detvianska Huta 7. februára (TASR) - V podpolianskej obci Detvianska Huta doterajšia účasť na referende približne kopíruje záujem, ktorí občania prejavujú pri prezidentských či parlamentných voľbách. V religióznej obci chodia ľudia odovzdať svoj hlas v referende o rodine do troch okrskov priebežne, pričom do miestností neprichádzajú len starší obyvatelia, ale veľkú časť tvoria aj mladí ľudia.

"Dnes je pekné počasie, aj keď je trochu mrazivo. Navyše, v dedine sa dnes konajú preteky psích záprahov, čo môže ľudí primäť vybehnúť von," povedal na margo možnej účasti predseda okrskovej komisie č. 1 Ondrej Šustek.

Podľa jednej z členiek komisie, na Detvianskej Hute bola pri rôznych hlasovaniach vždy vysoká účasť. "Najviac ľudí však chodí u nás na komunálne voľby, vlani ich prišlo skoro 70 percent," pripomenula.

Ľudia priebežne chodia aj do ďalšieho z troch hutianskych okrskov, ktorý je už tradične zriadený na autobusovej zastávke v časti Žabica. Aj tam je účasť na pomer starších ľudí a mladých skoro vyrovnaná. Keďže na rozľahlom území sú roztrúsené desiatky malých usadlostí, niektorí, najmä starší ľudia, požiadali aj o prenosnú urnu. Zo 111 tam zapísaných voličov chce túto možnosť využiť osem rodín.

Na snímke autobusová zastávka, v ktorej sa nachádza hlasovacia miestnosť v Referende 7. februára 2015 v podpolianskej obci Detvianska Huta.
Foto: TASR/Jozef Poliak