Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum SNP dnes oslávilo 60. výročie, nie je vraj žiadnym starcom

Na snímke účastníci podujatia počas otvorenia výstavy o Múzeu SNP pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom v Múzeu SNP v Banskej Bystrici 7. mája 2015. Foto: TASR

Akcia Deň víťazstva v Múzeu SNP pritiahla mnohých Banskobystričanov, ktorí mali možnosť bezplatne si pozrieť výstavy v múzeu, ale tiež po prvý raz uvidieť doteraz nezverejnené fotografie.

Banská Bystrica 7. mája (TASR) – Múzeum SNP v Banskej Bystrici dnes oslavovalo nielen 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny, ale aj 60. výročie svojho založenia. Akcia Deň víťazstva v Múzeu SNP pritiahla mnohých Banskobystričanov, ktorí mali možnosť bezplatne si pozrieť výstavy v múzeu, ale tiež po prvý raz uvidieť doteraz nezverejnené fotografie zo samotnej stavby Pamätníka SNP, dominanty mesta pod Urpínom.



Exteriérová výstava inštalovaná v Skanzene ťažkej bojovej techniky prezentuje históriu Múzea i Pamätníka SNP. Okrem záberov zo stavby pamätníka môžu návštevníci spoznať najvýznamnejšie zbierky, ktoré sa múzeu podarilo získať. Rovnako sa môžu dozvedieť viac o projektoch, ktoré v minulých rokoch zrealizovalo, ako napríklad Vagón a Pancierový vlak Štefánik. Jeho vozne – tankový a delový - sú už dnes súčasťou skanzenu, podobne ako pôvodné nákladné vozne, v akých prebiehali deportácie do koncentračných táborov. Umiestnili ich tam iba pred týždňom.

Generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry Pavol Šimunič na otvorení výstavy vyzdvihol invenčné akcie múzea, ktoré sa neustále posúva zo statickej polohy a ponúka najmä mladým možnosť spoznávať naše dejiny príťažlivou formou. Ako dodal, Múzeum SNP nie je žiadny šesťdesiatročný starec.

Pozrite si galériu k oslavám:


Výstavu v skanzene si dnes pozrel aj predseda NR SR Peter Pellegrini, ktorý bol jedným z prvých držiteľov Ceny Múzea SNP za to, že pred rokmi ako vtedajší štátny tajomník ministerstva dopravy výrazne pomohol s realizáciou projektu Vagón.

Spomedzi 12 banskobystrických osobností, ktoré sú tvárami Múzea SNP, vyzdvihujú odkaz SNP a sú príkladom pre mladú generáciu, dnes jubilujúcemu múzeu zablahoželali thaiboxer Vladimír Moravčík, chodec Matej Tóth, talentovaný pretekár formuly F3 Richard Gonda, kynologická záchranárka Janka Šikulová a tiež Peter Kulhány, ktorý pripravil špeciality zo svojej kuchyne. Medzi ďalšie "tváre" patrí aj hokejista Michal Handzuš, futbalista Marek Hamšík či biatlonistka Anastázia Kuzminová.

Celodenný program v areáli Pamätníka a Múzea SNP vyvrcholil večerným koncertom v Záhrade Chavivy Reikovej.