Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Lamači hlasovala v referende o rodine ako prvá rodina

Na snímka rodina Škovierovcov, ktorá v dnešnom Referende hlasovala v bratislavskom Lamači ako prvá, 7. februára 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Erik Máder

"Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva," uviedli manželia.

Bratislava 7. februára (TASR) – Prvými hlasujúcimi v dnešnom referende o rodine v bratislavskom Lamači bola rodina Škovierovcov. Hlasovacie lístky vhodila do urny spoločne osem minút po siedmej hodine.

"Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva," vyjadrili sa manželia Daniel a Mária Škovierovci. Ich syn Peter dodal, že účasť na referende je dôležitá pre to, aby o otázkach, ktoré sú jeho predmetom, nerozhodovali politici, ale sami občania. "A aby sa vyjadrili, či chcú zachovať súčasný stav, ktorý na Slovensku je," dodal.

V bratislavskom Lamači sú tri volebné okrsky, hlasovacie miestnosti sa nachádzajú v priestoroch Základnej školy na Malokarpatskom námestí. V mestskej časti (MsČ), ktorá je katastrálne najmenšou MsČ hlavného mesta a v roku 2014 evidovala necelých 7500 obyvateľov, môže svoj hlas v referende odovzdať 6100 občanov. Ako TASR informovala Mária Matiko Štarková z organizačného oddelenia lamačského Miestneho úradu, mestská časť vydala tiež 60 hlasovacích preukazov.

Hlasovacie miestnosti sú v rámci dnešného referenda otvorené až do 22.hodiny.



V dnešnom referende sa Slováci vyjadrujú k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.