Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ANALYTIK:Rastu priemyslu SR v decembri 2016 pomohla najmä energetika

Atómová elektráreň Mochovce. Foto: TASR - Milan Ivanič

Slabšie čísla v decembri 2016 vykázali najmä slovenskí strojári. .

Bratislava 10. februára (TASR) - Priemysel v SR v decembri 2016 potiahla nahor najmä energetika, ktorá si pripísala až 11,4-% medziročný rast produkcie. Uviedol to v komentári k dnes zverejnenej priemyselnej produkcii analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

"Naopak produkcia spracovateľského priemyslu sa aj po zohľadnení tradičného sezónneho poklesu v decembri mierne znížila a v medziročnom porovnaní sa dynamika jej rastu spomalila z 2,3 % na 1,6 %," priblížil. Odhliadnuc od marca a júla, kedy medziročným rastom "zakýval" posun Veľkej noci a letných odstávok, zaznamenal podľa neho spracovateľský priemysel najpomalší rast v minulom roku.

Slabšie čísla v decembri 2016 vykázali podľa Koršňáka najmä slovenskí strojári. Po silnom novembri sa ich produkcia v decembri výraznejšie znížila. Výroba strojov medziročne poklesla o 5,3 %, medziročný rast výroby kovov a kovových konštrukcií sa spomalil zo 16,8 % na 8,5 %.

"Naopak, kľúčové odvetvie slovenského priemyslu automobilový priemysel si po prekvapivo slabšom novembri predsa len mierne polepšilo a opäť prebralo žezlo ťahúňa spracovateľského priemyslu, keď bolo zodpovedné až za 90 % medziročného rastu spracovateľského priemyslu, respektíve 40 % celého priemyslu," doplnil analytik.

Podľa ekonomického analytika Tatrabanky Tibora Lörincza vlani za rokom 2015 zaostala výroba v chemickom, gumárenskom a farmaceutickom priemysle. "Rast v roku 2016 výrazne zaostal za predminulým rokom. Za celý rok 2016 vzrástla priemyselná produkcia o 3,3 %, oproti 7 % v roku 2015," poznamenal.

" V roku 2017 predpokladáme podobné tempo rastu priemyselnej produkcie ako v roku 2016. Hlavným problémom môže byť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý naznačuje viacero zamestnávateľov," doplnil Lörincz. Koršňák očakáva, že slovenský priemysel by si mal udržať rastúci trend aj v najbližších mesiacoch, pričom dynamika jeho rastu by sa mohla zrýchľovať smerom k 5 %.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v SR vlani v decembri medziročne vzrástla o 3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v decembri oproti novembru minulého roka zvýšila o 0,4 %.