Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Augustové tržby v maloobchode o 6 % prekonali obdobie pred pandémiou

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tržby za vlastné výkony a tovar v auguste 2021 medzimesačne vzrástli vo všetkých zložkách vnútorného obchodu.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Augustové tržby v maloobchode boli vyššie ako pred rokom a o 6 % prekonali aj obdobie pred pandémiou. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne sa tržby zvýšili v maloobchode, veľkoobchode, v predaji a oprave motorových vozidiel a mierne aj v ubytovaní. Pokles zaznamenali tržby reštaurácií a pohostinstiev. Tržby spred pandémie nedosiahli len prevádzkovatelia v ubytovacích zariadeniach.

Tržby v maloobchodne sa v auguste 2021 oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšili o 2,2 %, rast zaznamenala väčšina jeho činností, z deviatich zložiek (činností maloobchodu) boli v medziročnom poklese len tri.

Úroveň tržieb pred pandémiou prevýšili celkové maloobchodné tržby o viac ako 6 % (v stálych cenách). Z jednotlivých činností maloobchodu sa pod úrovňou tržieb pred pandémiou nachádzali len dve podielovo menej významné zložky - predaj v špecializovaných predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom a predaj v stánkoch a na trhoch.

Tržby za vlastné výkony a tovar v auguste 2021 medzimesačne vzrástli vo všetkých zložkách vnútorného obchodu. V ubytovaní sa zvýšili o 10,6 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 4,4 %, veľkoobchode o 4,2 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3,3 % a v maloobchode o 0,8 %.

V súhrne za osem mesiacov roka 2021 (od januára do augusta 2021) boli tržby za vlastné výkony a tovar medziročne vyššie v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklovo 15,8 %, vo veľkoobchode o 17 % a v maloobchode o 0,4 %, pričom z deviatich zložiek maloobchodu zaznamenali rast len tri. Medziročný pokles pokračoval v ubytovaní, za osem mesiacov sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka tržby znížili o 34,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev pokles dosiahol 18,5 %.