Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Cena elektriny pre Slovensko je na burze PXE najnižšia v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida pre TASR uviedol, že ceny elektriny sú v Európe závislé od viacerých faktorov, predovšetkým od vývoja cien zemného plynu.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Veľkoobchodná cena elektriny na pražskej burze PXE pre Slovensko je najnižšia v tomto roku a zároveň aj za posledných 12 mesiacov. V utorok (3. 10.) sa jej cena znížila na úroveň 123,40 eura za megawatthodinu (MWh), pričom v rovnaký deň roku 2022 bola na úrovni 472,29 eura/MWH.

Koncom augusta minulého roka pritom cena elektriny vyskočila na 1000 eur za MWh no odvtedy postupne klesala až na 126,2 eura/MWh začiatkom júna. Po skokovom náraste na viac ako 150 eur/MWh v polovici júna nastal opätovný pokles až na súčasnú úroveň.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida pre TASR uviedol, že ceny elektriny sú v Európe závislé od viacerých faktorov, predovšetkým od vývoja cien zemného plynu.

"Obe komodity zlacneli pre zníženie geopolitického rizika spojeného s vojnou na Ukrajine, nižšiu európsku spotrebu energie, zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), menšiu čínsku konkurenciu, teplejšiu zimu a v prípade elektriny i vďaka zvýšeniu výkonu francúzskych jadrových elektrární," dodal.

Ceny elektriny v budúcnosti budú podľa analytika závisieť aj od toho, v akých množstvách bude do Európy prúdiť ruský plyn. "Takisto aj od toho, aký bude dopyt Číny po LNG, aké teploty nás čakajú v zime či ako sa bude vyvíjať európska spotreba firiem a domácností," priblížil Badida.