Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy zaznamenali druhé týždňové oslabenie po sebe

Táto fotografia zo 6. novembra 2013 ukazuje zdvihák čerpadla Whiting Petroleum Co., ktorý ťahá ropu z oblasti Bakken v oblasti Northern Plains neďaleko Bainville, Mont. Foto: TASR/AP

Na začiatku týždňa ceny čierneho zlata najprv vzrástli, keď ich podporilo rozhodnutie Saudskej Arábie, že dobrovoľne ešte viac zníži ťažbu.

New York 11. júna (TASR) - Ceny ropy v piatok (9. 6.) klesli o viac než 1 USD a zaznamenali druhé týždňové oslabenie po sebe. Dôvodom boli slabé údaje z Číny, ktoré podporili obavy týkajúce sa dopytu.

Júlový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok stratil 1,12 USD alebo 1,57 % a uzavrel na 70,17 USD (65,09 eura) za barel (159 litrov). Augustový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent klesol o 1,17 USD alebo 1,54 % na 74,79 USD za barel.

Ceny oboch referenčných druhov ropy vo štvrtok (8. 6.) padli o viac než 3 USD po správe, že USA a Irán sa blížia k uzavretiu jadrovej dohody, ktorá by zvýšila dodávky ropy na svetový trh. Neskôr však zmazali straty po tom, ako obe krajiny správu popreli.

"Štvrtkové výrazné kolísanie cien ukazuje, aký krehký je trh s ropou," uviedol analytik UBS Giovanni Staunovo.

Na začiatku týždňa ceny čierneho zlata najprv vzrástli, keď ich podporilo rozhodnutie Saudskej Arábie, že dobrovoľne ešte viac zníži ťažbu. V priebehu týždňa mal potom negatívny vplyv na ceny výrazný nárast zásob pohonných látok v USA a slabé údaje z čínskej ekonomiky, ktoré signalizujú, že jej zotavovanie po uvoľnení pandemických reštrikcií je pomalé.

(1 EUR = 1,078 USD)