Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česká koruna pokračuje v posilňovaní

Ilustračná snímka Foto: TASR

Dôvodom posilňovania koruny je aj to, akým spôsobom na finančných trhoch prebieha obchodovanie.

Praha 16. októbra (TASR) - Česká koruna dnes pokračovala v posilňovaní. Jej kurz voči euru sa popoludní dostal až na 25,74 CZK/EUR a bol tak len pár halierov od úrovne, na ktorej sa nachádzal v novembri 2013, teda predtým než Česká národná banka (ČNB) spustila umelé oslabovanie koruny. Intervencie skončili tento rok v apríli a odvtedy sa koruna voči euru už zhodnotila o viac než 4,5 %. Aktuálne sa kurz pohybuje okolo úrovne 25,78 CZK/EUR.

Podľa hlavného ekonóma Patria Finance Jana Bureša dôvodom posilňovania koruny je okrem iného aj to, akým spôsobom obchodovanie na finančných trhoch prebieha. "Pod vplyvom komentárov investori po tom, čo sa kurz dostal pod 26 korún za euro, posunuli svoje očakávania ohľadom ďalšieho posilňovania," uviedol Bureš. To znamená, že hráči napríklad z radov investičných fondov nechávajú svoje stávky na ďalšie spevňovanie českej meny otvorené a s vyberaním ziskov, ktoré by korunu, naopak, oslabilo, vyčkávajú.

Ako ďalší dôvod posilňovanie koruny ekonómovia uvádzajú to, že trh počíta so zvyšovaním úrokových sadzieb zo strany ČNB. "Pozitívny ekonomický vývoj, prehrievajúci sa trh práce a zrýchľovanie dynamiky zvyšovania miezd podporujú rýchlejší rast úrokových sadzieb ČNB z titulu narastajúcich inflačných rizík," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. ING teraz prognózuje, že ku koncu budúceho roka bude kurz eura blízkosti 25 CZK/EUR.