Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dohody WTO sú po celonočnom rokovaní stále v nedohľadne

Na ilustračnej delegáti kráčajú pred sídlom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Foto: TASR/AP

Napriek predĺženiu rokovaní o ďalší deň sa však členovia stále dohodujú o ústupkoch, aby dosiahli širšiu škálu dohôd.

Ženeva 16. júna (TASR) – Členské štáty Svetovej obchodnej organizácie (WTO) po horúčkovitých nočných rokovaniach pokračujú aj vo štvrtok v snahe zachrániť dohody o potravinovej bezpečnosti, dotáciách v rybolove a boji proti ochoreniu COVID-19. TASR správu prevzala z AFP.

Ministri obchodu stále diskutujú o ústupkoch, len niekoľko hodín pred plánovaným záverečným ceremoniálom na prvej ministerskej konferencii WTO po takmer piatich rokoch.

Celkovo 164 delegátov pokračuje už piaty deň v rozhovoroch, aby sa pokúsili prelomiť patovú situáciu v sídle WTO v Ženeve a dosiahli dohody, ktoré by dokázali, že organizácia má stále svoju úlohu pri riešení veľkých globálnych problémov.

Napriek predĺženiu rokovaní o ďalší deň sa však členovia stále dohodujú o ústupkoch, aby dosiahli širšiu škálu dohôd.

"Rokovania trvali celú noc a stále pokračujú. Sme stále optimistickí, že môžeme dosiahnuť skutočne pozitívne výsledky," povedal pre agentúru AFP novozélandský minister obchodu Damien O'Connor. "Je tu veľké odhodlanie snažiť sa posunúť veci dopredu a to je o povzbudzujúce. Videli sme obrovskú mieru flexibility zo strany všetkých krajín v duchu spolupráce. Samozrejme, vyskytujú sa nejaké problémy, ktoré bude ťažké vyriešiť. Z našej perspektívy ma táto flexibilita povzbudila, ale naďalej budú prebiehať bilaterálne a iné diskusie," dodal.

Ministri sa snažia dosiahnuť dohody o obmedzení škodlivých dotácií na rybolov, dočasnej výnimke v prípade patentov na vakcínu proti ochoreniu COVID-19, dohodu o potravinovej bezpečnosti, poľnohospodárstve, elektronickom obchode či reakcii WTO na pandémie, ako aj o reforme samotnej organizácie.

Členské štáty však narazili v stredu (15. 6.) neskoro na "tehlový múr" pri snahe zabezpečiť každú dohodu separátne na základe vlastných preferencií. A tak strávili noc ponúkaním ústupkov výmenou za iné, v štýle "oko za oko", v snahe udržať vyhliadky na všetky dohody pri živote.