Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zvýšila úverový rating Írska

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Ďalšia z trojice hlavných ratingových agentúr - Standard & Poor's hodnotí úverovú bonitu Írska známkou AA- a Moody's mu udelila známku A2 s pozitívnym výhľadom.

Dublin 31. januára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch koncom minulého týždňa zvýšila úverový rating Írska na AA- z A+ a pridelila mu stabilný výhľad. V odôvodnení uviedla, že očakáva, že sa dlhové bremeno štátu dostane na „pevne klesajúcu trajektóriu“ vzhľadom na výkon ekonomiky.

Podľa Fitch írsky vládny dlh do konca roka 2023 klesne pod tzv. medián dlhu ostatných krajín s ratingom AA.

„Dlhové zaťaženie Írska v pomere k jeho národnému dôchodku je síce stále vyššie ako medián v kategórii AA, na úrovni 104,7 % v roku 2020, ale očakávame, že klesne a v roku 2023 dosiahne 86,1 %,“ uviedla agentúra Fitch.

Poukázala na odolnosť írskej ekonomiky voči pandemickému šoku. Írska ekonomika v roku 2020 klesla o 4,9 % a agentúra jej predpovedá silné oživenie a rast o 6,8 % v roku 2021 a o 6,5 % v roku 2022.

Agentúra predtým predpovedala Írsku v najbližšom období rast o 3,5 až 4,5 %. Zlepšenie prognózy tak znamená, že sa ekonomika na konci prognózovaného horizontu priblíži k predkrízovej trajektórii, uvádza sa v správe.

Fitch skonštatovala, že obavy z vplyvu brexitu na írsku ekonomiku sa zmiernili. A banky v krajine, ktoré musela vláda počas globálnej finančnej krízy zachraňovať, až nakoniec musela sama pred vyše 10 rokmi požiadať o pomoc partnerov v eurozóne, pandémiu ochorenia COVID-19 zvládli.

Ďalšia z trojice hlavných ratingových agentúr - Standard & Poor's hodnotí úverovú bonitu Írska známkou AA- a Moody's mu udelila známku A2 s pozitívnym výhľadom.