Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne v septembri bola najrýchlejšia za trinásť rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motorom akcelerácie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostávajú energie, ktorých ceny v septembri vyskočili o 17,6 % po +15,4 % v auguste.

Luxemburg 20. októbra (TASR) - Inflácia v eurozóne pokračovala v zrýchľovaní aj v septembri a dostala sa najvyššie za 13 rokov. Motorom zostáva rast cien energií.

Medziročná miera inflácie v septembri stúpla na 3,4 % z 3 % v auguste, uviedol v stredu európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad zo začiatku októbra. Ekonómovia počítali s nárastom len na 3,3 %. V septembri 2020 sa ešte medziročná inflácia v eurozóne nachádzala na úrovni -0,3 %.

To znamená, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa pohybuje výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Tempo rastu cien bolo v septembri najvyššie od septembra 2008.

Motorom akcelerácie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostávajú energie, ktorých ceny v septembri vyskočili o 17,6 % po +15,4 % v auguste. Ceny neenergetických priemyselných tovarov stúpli o 2,1 % po náraste o 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci, ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 2 % rovnako ako v auguste a ceny služieb o 1,7 % po +1,1 %.

Spotrebiteľské ceny bez započítania energií v eurozóne v septembri medziročne vzrástli o 1,9 % po +1,7 % v predchádzajúcom mesiaci.

Najvýraznejšie k medziročnej inflácii prispeli v septembri energie (+1,63 percentuálneho bodu, pb), nasledované službami (+0,72 pb), neenergetickými priemyselnými tovarmi (+0,57 pb) a potravinami, alkoholom a tabakom (+0,44 pb).

Inflácia v celej Európskej únii (EÚ) sa v septembri zrýchlila na 3,6 % z 3,2 % v auguste. V rovnakom mesiaci pred rokom dosiahla 0,3 %.

Najnižšiu infláciu spomedzi členských štátov EÚ zaznamenala v septembri Malta (0,7 %), nasledovaná Portugalskom (1,3 %) a Gréckom (1,9 %). Naopak, najvyššiu infláciu evidovali pobaltské štáty Estónsko a Litva (po 6,4 %) a Poľsko (5,6 %). Na Slovensku sa harmonizované spotrebiteľské ceny v septembri medziročne zvýšili o 4 %.