Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Taliansky premiér je odhodlaný pokračovať v reformách

Na acrhívnej snímke taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansko potrebuje splniť až 45 cieľov do 30. júna, aby získalo ďalšiu tranžu z fondu vo výške 24,1 miliardy eur. Draghi preto požiadal ministrov, aby vo svojich rezortoch pristúpili k reformám.

Rím 31. januára (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi v pondelok zdôraznil svoje odhodlanie pokračovať v reformách, ktoré požaduje Európska únia (EÚ). Vyhlásil to po prvom zasadnutí vlády, odkedy prezidentské voľby v krajine odhalili hlboké rozkoly v jeho kabinete.

Draghi vyjadril „spokojnosť“ s novými číslami, ktoré ukázali, že talianska ekonomika v minulom roku vzrástla o 6,5 %. Poukázal pritom na úspešnú očkovaciu kampaň a podporu pre firmy, čo krajine pomohlo v boji proti následkom pandémie nového koronavírusu.

Zdôraznil však, aké dôležité je, aby tretia najväčšia ekonomika eurozóny uskutočnila reformy dohodnuté s Bruselom výmenou za takmer 200 miliárd eur z európskeho fondu obnovy.

Taliansko potrebuje splniť až 45 cieľov do 30. júna, aby získalo ďalšiu tranžu z fondu vo výške 24,1 miliardy eur. Draghi preto požiadal ministrov, aby vo svojich rezortoch pristúpili k reformám.

Ďalšie zasadnutie vlády v stredu (2.2.) "bude venované podrobnému preskúmaniu situácie", povedal.

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky sa pred 11 mesiacmi postavil na čelo vlády, ktorá zahŕňa takmer všetky hlavné strany a donedávna pôsobila jednotne. Krehkú rovnováhu síl ale narušili minulotýždňové voľby nového prezidenta v parlamente, pričom v hre bol aj samotný Draghi.

Po ôsmich kolách hlasovania v priebehu šiestich dní nakoniec parlament v sobotu (29.1.) opätovne zvolili za prezidenta Sergia Mattarellu, pričom Draghi zostal premiérom.

Podľa ekonómov jeho zotrvanie na čele vlády je na jednej strane dobrá správa, pretože je jediný, kto môže zaručiť jednotu koalície. Ale fakt, že sa koalícia nevedela dohodnúť na novom prezidentovi, vyvoláva pochybnosti, či „dokážu realizovať mimoriadne komplexný program ekonomických reforiem, najmä v predvolebnom roku“.