Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Indikátor ekonomického sentimentu v decembri nepatrne klesol

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvera sa výrazne zvýšila v službách, mierne v obchode a u spotrebiteľov a nepatrne v stavebníctve.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer sezónne upraveného indikátora ekonomického sentimentu (IES) v decembri opäť nepatrne klesol o 0,7 bodu na hodnotu 85,9. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dôvera sa výrazne zvýšila v službách, mierne v obchode a u spotrebiteľov a nepatrne v stavebníctve. Naproti tomu sa výraznejšie znížila v priemysle. Aktuálna hodnota IES zaostáva za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 12 bodov a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 17,4 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v decembri poklesol o 7,3 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu -0,3. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnilo najmä zhoršené očakávanie vývoja trendu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast zásob hotových výrobkov.

V decembri sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o 0,5 bodu na -47,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je pod úrovňou dlhodobého priemeru o 23,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v decembri v porovnaní s novembrom o 2 p. b. na hodnotu 3,3 vplyvom pozitívnejšieho hodnotenia súčasných, ako aj očakávaných podnikateľských aktivít (zo sezónne očistených údajov).

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v decembri výrazne vzrástol, jeho hodnota (-16,7) sa v porovnaní s novembrom zvýšila o 12,3 p. b. Vývoj indikátora bol ovplyvnený najmä optimistickejšími očakávaniami dopytu a hodnoteniami doterajšej podnikateľskej situácie.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku bola na začiatku decembra mierne optimistickejšia ako predchádzajúci mesiac. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery medzimesačne vzrástol o 2 body na hodnotu -32,6. Indikátor si polepšil po predchádzajúcom trojmesačnom zhoršovaní, avšak stále sa nachádza výrazne pod úrovňou spred pandémie nového koronavírusu. Respondenti boli v porovnaní s minulým mesiacom mierne optimistickejší v očakávaniach vývoja nezamestnanosti, celkovej hospodárskej situácie, finančnej situácie domácností, ako aj úspor v domácnostiach. V porovnaní so situáciou pred rokom boli respondenti pesimistickejší o 22,2 bodu a aktuálny výsledok sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru o 13,6 bodu.