Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku sa v júni zrýchlila viac, ako sa čakalo

Na archívnej snímke z 15. augusta 2020 rodinní príslušníci s ochrannými rúškami sa prechádzajú okolo Víťazného oblúka na na slávnom parížskom bulvári Avenue des Champs-Élysées (Elyzejské polia). Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júni o 0,7 %.

Paríž 30. júna (TASR) - Medziročná inflácia vo Francúzsku sa v júni zrýchlila o niečo viac, než ekonómovia očakávali, zatiaľ čo tempo rastu cien priemyselných výrobkov sa v máji trocha zmiernilo. Ukázali to vo štvrtok údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE, ktoré prevzala TASR.

Podľa rýchleho odhadu INSEE sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšil medziročne o 5,8 % po náraste o 5,2 % v máji, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že stúpne o 5,7 %.

K júnovej miere inflácie prispeli najmä vyššie ceny energií a potravín. Konkrétne energie zdraželi medziročne o 33,1 % a potraviny o 5,7 %. Náklady na služby vzrástli o 3,2 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júni o 0,7 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v júni vyskočil medziročne o 6,5 % (o 5,8 % v máji). Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne o 6,3 %. Júnový medziročný rast HICP bol najstrmší od začiatku týchto záznamov v roku 1997.

V medzimesačnom porovnaní vzrástol HICP v júni v súlade s očakávaniami o 0,8 %.

Štatistický úrad v separátnej správe informoval, že tempo rastu cien priemyselných výrobkov na domácom trhu sa v máji mierne spomalilo na 27,3 % z 27,9 % v apríli. A ceny výrobkov na zahraničnom trhu sa v máji zvýšili medziročne o 19,3 %. Celkové výrobné ceny stúpli o 25 %.

Medzimesačne sa ceny hotových výrobkov vo Francúzsku v máji znížili o 0,1 % po stagnácii v predchádzajúcom mesiaci.