Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Sme jediní v EÚ, kto nemá vtáčiu chrípku v komerčných chovoch

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Treba však upozorniť, že ku koncu leta sa dá očakávať migrácia vtákov z južných častí kontinentu, pričom nevieme dnes odhadnúť, či prelietavajúce vtáky nebudú zdrojom infekcie, dodala ministerka.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovensko je zatiaľ jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá ešte nemá vtáčiu chrípku vo veľkých komerčných chovoch. Uviedla to po dnešnom rokovaní vlády šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Je to aj vďaka tomu, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR si dôsledne plní tie úlohy, ktoré má. Bol nasadený rizikový manažment, robili sa ochranné zonácie, robila sa včasná diagnostika cez náš ústav, ktorý diagnostikuje vtáčiu chrípku. Robili sa taktiež biologické opatrenia proti vtáčej chrípke," spresnila.

S príchodom teplejšieho počasia by mala podľa nej prísť aj znížená migrácia voľne žijúcich vtákov. "Môžeme teda očakávať pokles výskytu vtáčej chrípky. Je však potrebné upozorniť, že ku koncu leta sa dá očakávať migrácia vtákov z južných častí kontinentu, pričom nevieme dnes odhadnúť, či prelietavajúce vtáky nebudú zdrojom infekcie," dodala.



Z informácie MPRV, ktorú dnes vzala na vedomie vláda vyplýva, že doterajšie náklady na likvidáciu vtáčej chrípky na Slovensku k 17. februáru tohto roka dosiahli 550.000 eur. V SR sa podľa MPRV potvrdilo prvé ohnisko nákazy 29. decembra 2016, a to v drobnochove hydiny v Bratislave - Dúbravke. Prvé ohnisko vtáčej chrípky u vtákov chovaných v zajatí sa potom potvrdilo 3. januára 2017 v ZOO Košice.

"Celkom bolo potvrdených zatiaľ deväť ohnísk u hydiny, dve ohniská u vtákov chovaných v zajatí a 55 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov," spresnil agrorezort. Vtáčia chrípka odborne nazývaná aviárna influenza je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktorého pôvodcom je influenza A vírus patriaci do čeľade Orthomyxoviridae, rodu Influenzavirus A.