Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Poľsku dosiahla v máji najvyššiu úroveň od roku 2011

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa rýchleho odhadu GUS sa medziročná miera inflácie v Poľsku v máji 2021 zvýšila na 4,8 % zo 4,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Varšava 1. júna (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Poľsku sa v máji zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od novembra 2011. Ekonómovia takýto výsledok očakávali. Informoval o tom v utorok poľský štatistický úrad GUS.

Podľa rýchleho odhadu GUS sa medziročná miera inflácie v Poľsku v máji 2021 zvýšila na 4,8 % zo 4,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Išlo o najvyššiu mieru inflácie od novembra 2011.

Motorom májovej inflácie bol prudký nárast cien v doprave, medziročne o 33 % po zvýšení o 16,2 % v apríli, ako aj zrýchlenie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov na 1,7 % z aprílových 1,2 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii stúpli v máji o 0,3 %. To bol oveľa miernejší nárast ako o 0,8 % v predchádzajúcom mesiaci.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra PAP Business, odhadovali, že májový index spotrebiteľských cien vzrastie medziročne o 4,8 percenta a medzimesačne o 0,3 %.