Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MMF zamietol žiadosť Venezuely o úver vo výške 5 miliárd USD

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Nicolás Maduro predložil fondu žiadosť v utorok ráno, ale o niekoľko hodín neskôr ju inštitúcia so sídlom vo Washingtone zamietla.

Washington 18. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok zamietol žiadosť ekonomicky zdevastovanej Venezuely o úver vo výške 5 miliárd USD (4,55 miliardy eur), ktorý jej mal pomôcť zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

Prezident Nicolás Maduro predložil fondu žiadosť v utorok ráno, ale o niekoľko hodín neskôr ju inštitúcia so sídlom vo Washingtone zamietla a vo svojom vyhlásení nepriamo poukázala na spor o vedúcu pozíciu Madura v jeho krajine.

„Fond, bohužiaľ, nie je schopný túto žiadosť posúdiť, pre nejasnosť v súvislosti s medzinárodným uznaním vlády," uviedol MMF vo vyhlásení.

Dodal, že spolupráca fondu s členskými krajinami závisí od oficiálneho uznania vlády medzinárodným spoločenstvom, čo sa odráža v členstve v MMF.

Viac ako 50 krajín vrátane USA už dlhšie ako rok neuznáva Madura, ale vodcu opozície Juana Guaidóa, ktorý sa vyhlásil za úradujúceho prezidenta.

Guaidó označil Madura za uzurpátora prezidentského úradu, keďže prezidentské voľby v roku 2018 sú všeobecne považované za podvod.

Americké sankcie a ďalší medzinárodný tlak však nedokázali vytlačiť Madura z úradu. Má aj naďalej podporu veriteľov Venezuely, Číny, Ruska a tiež silnej armády.

(1 EUR = 1,0982 USD)