Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poslanci neodsúhlasili predaj a prenájom pôdy pod obchvatom Bratislavy

Na ilustračnej foto obchvat v Bratislave. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Bratislava tak prišla o približne dva milióny eur, ktoré mohla predajom k dobru získať a výstavba obchvatu sa môže začať oveľa neskôr.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci na dnešnom pokračujúcom mimoriadnom rokovaní neodsúhlasili predaj a prenájom pozemkov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) pod obchvat hlavného mesta. Bratislava tak prišla o približne dva milióny eur, ktoré mohla predajom k dobru získať a výstavba obchvatu sa môže začať oveľa neskôr. Peniaze nebude mať mesto ani z prenájmu pozemkov.

Časť poslancov svoje nesúhlasné stanovisko odôvodnila tým, že predložený návrh uznesenia bol protiprávny a jeho schválením by porušili zákon o Bratislave i štatút hlavného mesta. Správne by podľa nich bolo, ak by hlasovali len o predaji pozemkov vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré neboli zverené mestským častiam. Podľa starostu Vajnôr Jána Mrvu sa to dalo spraviť "lege artis" a pozemky zverené do správy mestských častí mohli po súhlase primátora predať dotknuté mestské časti NDS samé. "Veci sa dajú ešte zachrániť," povedal.

Podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala bol však predložený materiál profesionálne pripravený a podieľali sa na tom aj niektoré mestské časti. Tá samospráva, ktorá prejavila záujem, predala podľa neho pozemky samostatne, ako to bolo v prípade Jaroviec. "Materiál, ktorý sme predložili, bol v poriadku s právnymi predpismi i štatútom hlavného mesta. Máme za to, že je to v súlade so zákonom," povedal Nesrovnal s tým, že si poslanci dnes našli zlý dôvod na obštrukciu.



Podľa poslanca Radoslava Olekšáka je výstavba obchvatu strategická vec a je sklamaný, že zastupiteľstvo robí problémy, pri takej dôležitej veci. "Toto je výsledok politicky nezvládnutého procesu vo vzťahu mesta a mestských častí," skonštatoval starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Poslanec Martin Chren je presvedčený o tom, že každý z poslancov chápe význam obchvatu, no aj napriek tomu ho zastupiteľstvo nedokázalo podporiť. Tým sa podľa neho môže jeho výstavba oneskoriť alebo odložiť. "Vina padá na hlavu zastupiteľstva. Prečo sa Bratislava za tieto štyri roky nestane oveľa lepším miestom pre život, pretože aj takto transparentný zámer nedokážeme schváliť," upozornil. Podľa poslanca Jána Hrčku si za neschválenie predaja pozemkov môže primátor sám. "Viacerí poslanci povedali, že by to podporili, ale za iných podmienok," podotkol.

NDS pre TASR už koncom minulého týždňa uviedla, že v súčasnosti už podáva návrhy na vyvlastnenie pozemkov. Zároveň ale ostávala otvorená návrhu v mestskom zastupiteľstve. Námestník primátora hlavného mesta Milan Černý v auguste uviedol, že ak sa pôjde cestou vyvlastňovania, samospráva príde o 20 percent z predaja, teda asi o dva milióny eur, a že do konca septembra musia mať NDS a rezort dopravy vyrovnané pozemky.

Bratislavskí poslanci dnes odmietli predať pozemky NDS v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov či Ružinov-Nivy a v Čunove v rámci kompenzačných opatrení. Zámerom bolo majetkovoprávne vyrovnanie vlastníckych vzťahov k pozemkom pod stavbami R7 i D4.

Zastupiteľstvo sa nerozhodlo prenajať NDS ani ďalšie pozemky v Jarovciach, Vajnoroch, Podunajských Biskupiciach a Ružinove, hoci najprv schválili návrh prenájmu za 30 eur za štvorcový meter za rok, v opätovnom hlasovaní tento návrh nepodporilo a súhlas nedalo ani alternatíve návrhu prenájmu pozemkov za približne štyri eurá za štvorcový meter za rok.