Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika sa v 2. štvrťroku zmenšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Rakúske hospodárstvo sa od polovice minulého roka nachádza vo fáze stagnácie. Ďalší pokles hrubého domáceho (HDP) produktu signalizujú predstihové ukazovatele na tretí štvrťrok.

Viedeň 9. augusta (TASR) - Rakúska ekonomika sa v druhom kvartáli zmenšila, keď oslabený dopyt zasiahol najmä služby, stavebníctvo a priemysel. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil v stredu Rakúsky inštitút pre hospodársky výskum (WIFO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Rakúske hospodárstvo sa od polovice minulého roka nachádza vo fáze stagnácie. Ďalší pokles hrubého domáceho (HDP) produktu signalizujú predstihové ukazovatele na tretí štvrťrok. Exportné odvetvie by podľa inštitútu WIFO okrem súčasných krátkodobých problémov mohlo čeliť aj strednodobým výzvam, napríklad strate cenovej konkurencieschopnosti.

V júlovom prieskume inštitútu sa očakávania podnikateľov opäť zhoršili, pričom hodnotenie súčasných podmienok v ekonomike bolo pesimistické prvýkrát od marca 2021. V spracovateľskom priemysle tlmil očakávania najmä prudký pokles objemu nevybavených objednávok.