Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast gréckej ekonomiky sa v 1. štvrťroku zrýchlil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zároveň čistý zahraničný dopyt pozitívne prispel k HDP, keďže export klesol menej ako import, a to o -3,6 % oproti -5,6 %.

Atény 7. júna (TASR) - Rast gréckej ekonomiky sa v 1. štvrťroku 2022 zrýchlil. Prispeli k tomu vyššie výdavky domácností aj štátu a tiež investície. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil helénsky štatistický úrad ELSTAT.

Presnejšie, hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa v prvých troch mesiacoch roku 2022 zvýšil o 2,3 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď po revízii medzikvartálne vzrástol o 0,8 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že spotreba domácností v sledovanom období stúpla o 2,5 %, čo bolo o niečo menšie tempo ako ich nárast o 2,9 % vo 4. štvrťroku. Ale vládne výdavky ožili a zvýšili sa o 1,8 % po poklese o 1,6 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. A rast fixných investícií sa zrýchlil na 3,7 % z 2 %.

Zároveň čistý zahraničný dopyt pozitívne prispel k HDP, keďže export klesol menej ako import, a to o -3,6 % oproti -5,6 %.

V medziročnom porovnaní vzrástol HDP Grécka v 1. štvrťroku o 7 % po smerom nahor revidovanej expanzii o 8,1 % v predchádzajúcom kvartáli.

Vláda predpokladá rast HDP o 3,1 % v tomto roku a o 4,8 % v roku 2023.