Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Rast tržieb H&M v lokálnych menách sa v 3. štvrťroku zastavil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

H&M vlani nakrátko otvoril svoje predajne v Rusku od augusta do novembra, aby predal skladové zásoby a potom ich natrvalo zatvoril.

Štokholm 15. septembra (TASR) - Odchod z Ruska a strata príjmov na Ukrajine zastavili rast tržieb švédskeho odevného reťazca Hennes & Mauritz (H&M) v uplynulom 3. kvartáli finančného roka 2022/23. To sklamalo analytikov, ktorí očakávali lepší výsledok. Druhý najväčší predajca módy na svete zápasí tiež s intenzívnou konkurenciou Inditexu, vlastníka Zary a ďalších. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

H&M v piatok oznámil, že v období jún-august 2023 jeho tržby v lokálnych menách stagnovali, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa zvýšia o 5 %.

Čisté tržby pritom vzrástli medziročne o 6 % na 60,9 miliardy švédskych korún (5,1 miliardy eur). Zaostali však za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby 63,5 miliardy SEK.

Tržby bez prevádzok v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine sa v sledovanom období zvýšili o 8 %.

H&M vlani nakrátko otvoril svoje predajne v Rusku od augusta do novembra, aby predal skladové zásoby a potom ich natrvalo zatvoril.

Švédsky reťazec oznámil tiež, že v novembri začne znovu otvárať obchody na Ukrajine, ktoré zatvoril minulý rok po ruskej invázii.

Podľa H&M jeho snaha o dosiahnutie prevádzkovej marže na úrovni 10 % v budúcom roku 2024 "postupuje správnym smerom". Počas 3. štvrťroka však uprednostnil ziskovosť. V dôsledku toho boli odevy H&M v uplynulom kvartáli o niečo drahšie.

(1 EUR = 11,95 SEK)