Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RegioJet a České dráhy majú za sebou rekordný rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obaja dopravcovia vysvetľujú rast počtu pasažierov rozdielne, zhodujú sa ale v tom, že rast zaznamenáva najmä doprava na dlhšie trasy.

Praha 30. januára (TASR) - Diaľkové vlaky sú na cestovanie po Českej republike stále atraktívnejšie. Ukazujú to dnes zverejnené výsledky RegioJetu a Českých dráh (ČD) za minulý rok.

RegioJet prepravil minulý rok 3,72 milióna cestujúcich, ČD 171,5 milióna pasažierov. RegioJetu tak vo vlakoch pribudlo 600.000 cestujúcich, oproti predchádzajúcemu roku to znamená rast o 20 %. České dráhy mali vlani vo vlakoch o 1,775 milióna pasažierov viac, čo predstavuje rast zhruba o 1 %.

"Podobný rast očakávame aj v tomto roku, keď vlaky RegioJet jazdia na nových linkách na trase z Prahy do Brna, Břeclavi či Bratislavy," povedal majiteľ firmy Radim Jančura. Spoločnosť už oznámila posilnenie trasy na Slovensko, od februára ponúkne tretí spoj denne medzi Prahou a Košicami. Vrátane autobusov prepravila firma vlani vyše 15 miliónov cestujúcich.

Obaja dopravcovia vysvetľujú rast počtu pasažierov rozdielne, zhodujú sa ale v tom, že rast zaznamenáva najmä doprava na dlhšie trasy.

"Viac cestujúcich sme zaznamenali ako vo vnútroštátnej, tak aj v medzinárodnej doprave. V tej nám pribudlo približne 0,5 milióna zákazníkov," povedal generálny riaditeľ ČD Pavel Krtek, podľa ktorého sa najviac zvýšil počet cestujúcich do Rakúska. Počet pasažierov ČD bol najvyšší od roku 2009, v prípade prepravného výkonu je výsledok najlepší za 20 rokov.