Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SaS: Skladovanie plynu ušetrí peniaze, tvrdiť opak je zavádzanie

Na snímke podpredseda strany SAS Karol Galek. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa strany skladovacia povinnosť peniaze ušetrí. Tvrdiť opak je zavádzanie a lobing, komentovala SaS v utorok.

Bratislava 6. júna (TASR) - Strana SaS sa ohradila voči tvrdeniam Združenia dodávateľov energií (ZDE), ktoré uviedlo, že po zavedení takzvanej skladovacej povinnosti sa zvýšia ceny plynu. Podľa strany skladovacia povinnosť peniaze ušetrí. Tvrdiť opak je zavádzanie a lobing, komentovala SaS v utorok.

"Združenie dodávateľov energií podsúva verejnosti nepravdivé tvrdenia. Ich cieľom je lobing a zachovanie ich nadmerných ziskov na úkor odberateľov. Skladovacia povinnosť, ktorú sme navrhli v parlamente, sa týka uskladnenia 20 % objemu z domácej spotreby plynu. Tento návrh v konečnom dôsledku zvýši energetickú bezpečnosť Slovenska a zníži ceny plynu pre spotrebiteľov, keďže jeho nákup a uskladnenie sú v súčasnosti najlepšou poistkou voči vysokým spotovým cenám v budúcnosti," uviedol podpredseda strany Karol Galek.

Skladovacia povinnosť je podľa neho krokom, ktorý ušetrí peniaze. "Najlepším príkladom sú kompenzácie cien plynu pre domácnosti, ktoré nás doteraz stáli neuveriteľných 561 miliónov eur, pričom kompenzácia každej jednej MWh plynu vyšla na viac ako 60 eur, hoci tento sa dnes obchoduje na trhu za cenu pod 50 eur," dodal Galek.