Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Zamestnanosť medziročne vzrástla len mierne o 0,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

ŠÚ zverejnil údaje o trhu práce a zamestnanosti v SR zisťované metódou výberového zisťovania pracovných síl. Pozitívny trend rast počtu pracujúcich pretrvával šesť kvartálov za sebou.

Bratislava 3. marca (TASR) - Zamestnanosť vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne vzrástla o 0,4 %, keď sa počet pracujúcich medziročne zvýšil o viac ako 9000 osôb na 2,62 milióna. Zamestnanosť SR na sklonku roka 2022 udržal v pozitívnych číslach nárast počtu pracujúcich v stavebníctve a v službách. V najväčšom odvetví ekonomiky, v priemysle, medziročne ubudlo viac ako 64.000 pracujúcich, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ zverejnil údaje o trhu práce a zamestnanosti v SR zisťované metódou výberového zisťovania pracovných síl. Pozitívny trend rast počtu pracujúcich pretrvával šesť kvartálov za sebou.

Celková zamestnanosť SR sa po sezónnom očistení medzikvartálne (oproti 3. štvrťroku) zvýšila o 0,1 %. Miera zamestnanosti, ktorá vyjadruje podiel pracujúcich z celkového počtu obyvateľstva, sa medziročne zvýšila o 1,1 percentuálneho bodu (p. b.) na 77,2 %.

Z celkovo 18 sledovaných odvetví ekonomiky zaznamenalo desať prírastok počtu pracujúcich. V službách pribudlo takmer 58.000 pracovníkov, v troch výrobných odvetviach však 47.000 pracovníkov ubudlo. Medziročne najviac pracujúcich pribudlo v doprave a skladovaní, ďalej v zdravotníctve a sociálnych službách a vo veľkoobchode a maloobchode. Naopak, úbytok sa prejavil napríklad vo verejnej správe vrátane sociálneho zabezpečenia. V službách pracovalo 63 % zo všetkých pracujúcich v SR.

V najväčšom odvetví ekonomiky, v priemysle, sa prehĺbil pokles na 8,9 %, čo predstavovalo medziročné zníženie počtu o 64.000 pracovníkov. Na konci roka 2022 v priemysle pracovalo takmer 657.000 zamestnancov a podnikateľov.