Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tri štvrtiny Bratislavčanov sa cez Vianoce zaobišli bez pôžičky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšia časť domácností z Bratislavy tak míňala pri nákupoch potravín a tovarov dlhodobej spotreby rovnako alebo dokonca o niečo viac ako vlani.

Bratislava 19. januára (TASR) – V decembri minulého roka plánovalo znížiť svoje výdavky 31 % domácností v Bratislavskom kraji. Naopak, 69 % domácností malo v pláne svoje výdavky zvýšiť, alebo ich ponechať na rovnakej úrovni ako pred rokom. Vyplýva to z prieskumu spoločností DATAMAR a MNFORCE, na ktorý poukázala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Väčšia časť domácností z Bratislavy tak míňala pri nákupoch potravín a tovarov dlhodobej spotreby rovnako alebo dokonca o niečo viac ako vlani. Decembrový prieskum zároveň ukázal, že niektoré bratislavské domácnosti majú v pláne odložiť nákupy predmetov dlhodobej spotreby o niekoľko týždňov alebo mesiacov.

"Nákup oblečenia posúvalo v decembri na neskôr 35 % opýtaných Bratislavčanov, nákup nábytku či elektroniky 22 – 27 % respondentov. Väčšina z nich taktiež zvládla Vianoce bez dlhov. Kvôli vianočným sviatkom a darčekom siahlo po pôžičke podľa analýzy 27 % domácností z Bratislavy a okolia," vyčíslila Sadovská. Aj keď spotrebitelia realizujú menej nákupov, ich nákupy sú o 20 - 25 % väčšie ako v období pred pandémiou.

"Niekoľko dní pred Vianocami, kedy zvykne predvianočné nakupovanie vrcholiť, zostali vlani obchody zatvorené. Predpokladáme ale, že drvivá väčšina zákazníkov uskutočnila vianočné nákupy v predstihu, časť sa presunula do online obchodov a mnohí si počkajú a na nákupy sa vrhnú neskôr, keď budú fyzické prevádzky opäť otvorené," dodáva Sadovská. Trendom sa v súčasnosti stáva mix klasického nakupovania vo fyzických prevádzkach a online nakupovania.