Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

USA chcú sprísniť sankcie uvalené na Venezuelu

Prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Spojené štáty pôjdu po zákazníkoch venezuelského ropného priemyslu vrátane tých ázijských, ako aj sprostredkovateľoch, ktorí Caracasu pomáhajú maskovať pôvod nakúpenej ropy.

Washington 25. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa rozhodol sprísniť sankcie uvalené na venezuelský ropný priemysel a vystupovať rozhodnejšie proti jednotlivcom a spoločnostiam, ktoré ich porušujú. V rozhovore pre agentúru Reuters to v pondelok povedal osobitný vyslanec americkej vlády pre Venezuelu Elliott Abrams.

Abrams v rozhovore uviedol, že Spojené štáty pôjdu po zákazníkoch venezuelského ropného priemyslu vrátane tých ázijských, ako aj sprostredkovateľoch, ktorí Caracasu pomáhajú maskovať pôvod nakúpenej ropy.

Abramsove vyjadrenia prišli takmer týždeň po tom, čo USA pridali na čiernu listinu spoločnosť Rosneft Trading so sídlom v Ženeve, ktorá je obchodnou organizáciou ruského energetického giganta Rosnefť. Spojené štáty tým chcú vyvinúť tlak na Moskvu, aby prestala podporovať venezuelského socialistického prezidenta Nicolása Madura.

Spojené štáty podporujú opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.

Rusko a Venezuela spolupracujú v oblasti politiky, obrany a hospodárstva.