Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Mount a Chilwell zariadili prvými gólmi v LM dobrú pozíciu pre Chelsea

Hráči Chelsea oslavujú druhý gól Bena Chilwella v zápase štvrťfinále Ligy majstrov FC Porto - Chelsea Londýn v Seville 7. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Kapitán Porta Pepe odohral 103. zápas v Lige majstrov a v historických tabuľkách sa vyrovnal krajanovi Luisovi Figovi.

Sevilla 8. apríla (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn zvíťazili v úvodnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov na neutrálnej pôde v Seville nad FC Porto 2:0 a vytvorili si veľmi dobrú pozíciu pred odvetou (13. apríla, Sevilla). Zverenci trénera Thomasa Tuchela dokázali odolať ofenzívnemu tlaku "drakov" a sami premenili dve veľké šance.

O góly Londýnčanov sa postarali anglickí reprezentanti Mason Mount a Ben Chilwell, pre oboch to boli premiérové zásahy v prestížnej súťaži. Chelsea sa vďaka nim výrazne priblížila k prvej účasti v semifinále LM za posledných sedem rokov. "Som nadšený, že môj prvý gól v Lige majstrov pomohol k veľkému víťazstvu. Bol to výborný výkon od nás všetkých. Nebol to ľahký zápas, vedeli sme, že majú silný tím. Dostali nás pod tlak, no my sme veľmi dobre bránili. Štvrťfinále sa však ešte neskončilo, do druhého zápasu musíme ísť s rovnakou mentalitou," uviedol pre uefa.com Mount, ktorý sa stal vo veku 22 rokov a 87 dní najmladším strelcom Chelsea vo vyraďovacej fáze LM.

Na štadióne Ramona Sancheza-Pizjuana mohli ísť v 12. minúte do vedenia hráči Porta, keď sa na hranici šestnástky oprel do lopty Mateus Uribe, no jeho pokus skončil nad bránkou. O dvanásť minút neskôr opäť pohrozilo Porto, po rohovom kope prestrelil Zaidu Sanusi. Chelsea svoju prvú veľkú šancu využila, keď Jorginho prihral Mountovi a ten po šikovnej otočke krížnou strelou po zemi poslal svoj tím do vedenia. Aktívnejšie Porto sa takmer dočkalo vyrovnania v 43. minúte, no hlavičku Pepeho parádne vytesnil mimo brány Edouard Mendy. Porto prestrieľalo súpera v prvom polčase 8:1, no prehrávalo 0:1. "Už bolo na čase, aby som skóroval. Bola to dobrá prihrávka od Jorgiho a som veľmi rád, že som ju využil. Stále pracujem na zakončení, je to časť mojej hry, v ktorej sa môžem zlepšovať," povedal Mount.

Mendy sa zaskvel aj šesť minút po zmene strán, keď nohami zlikvidoval krížny pokus Moussu Maregu. Strela Luisa Diaza spoza šestnástky v 57. minúte skončila tesne vedľa. Následne Christian Pulisic trafil konštrukciu bránky. Hráči Chelsea sa sústredili najmä na pozornú obranu a dopredu sa dostávali sporadicky. Napriek tomu sa po chybe Jesusa Coronu dostal do úniku Ben Chilwell a v 85. minúte spečatil triumf Chelsea 2:0.

"Je to vynikajúci výsledok proti veľmi dobrému tímu Porta. Boli momenty, keď sme trpeli. Sme veľmi radi, že odchádzame s takýmto výsledkom, no je to len polčas. Porto je hrdý klub, ktorý sa nevzdáva," povedal po prvom zápase Thomas Tuchel. Aj budúcotýždňová odveta sa bude hrať v Seville. Dôvodom sú cestovné obmedzenia medzi Anglickom a Portugalskom v dôsledku pandémie koronavírusu. Víťaz dvojzápasu sa stretne s Realom Madrid alebo Liverpoolom, španielsky klub vyhral úvodný duel 3:1.

Porto nebolo spokojné s výsledkom, súpera prestrieľalo 12:6, no svoje šance nedokázalo využiť. "Je ťažké akceptovať tento výsledok, pretože sme v prvom polčase mali osem striel a oni iba jednu. Ukázali sme, že máme kvalitu a v odvete sa pokúsime otočiť dvojzápas," citovala agentúra AFP stredopoliara Porta Marka Grujiča.

Porto sa dostalo do semifinále LM naposledy v roku 2004, keď vyhralo súťaž. "Sme v polovici dvojzápasu, takže stále veríme. Hráči boli fantastickí. Poznáme silné stránky Chelsea, majú rozličné zbrane, no boli sme lepší. Morálne víťazstvá však neexistujú, to na čom záleží, je konečný výsledok," uviedol pre TVI tréner Porta Sergio Conceicao.

Kapitán Porta Pepe odohral 103. zápas v Lige majstrov a v historických tabuľkách sa vyrovnal krajanovi Luisovi Figovi. Z Portugalčanov má viac štartov len Cristiano Ronaldo (176).