Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Pecko si pri zápase so Slovanom spomenul na svoje začiatky

Na snímke vpravo tréner Petržalky Ladislav Pecko a vľavo tréner Slovana Darko Milanič počas štvrťfinále Slovenského pohára Slovnaft Cupu ŠK Slovan Bratislava – FC Petržalka 14. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislavské derby si na lavičke Slovana vyskúšal zahraničný tréner, Slovinec Darko Milanič.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Prvé bratislavské futbalové derby medzi Slovanom a Petržalkou po jedenástich rokoch sa stalo korisťou "belasých". V stredajšom domácom stretnutí štvrťfinále Slovenského pohára zvíťazili nad druholigistom 5:1 a spravili ďalší krok v snahe o obhajobu double. Na nové Tehelné pole zavítal v úlohe trénera hostí Ladislav Pecko, ktorý so Slovanom vybojoval päť majstrovských titulov ako hráč a jeden ako kouč.

Sedemnásteho apríla 2010 sa duel najvyššej slovenskej súťaže skončil remízou 1:1. Petržalka v tej sezóne pod názvom MFK zostúpila do druhej ligy, kde pôsobí aj v súčasnosti a figuruje na šiestej priečke. Mestský rival je v odlišnej pozícii, Fortuna ligu vedie šesť kôl pred koncom s trinásťbodovým náskokom a postúpil do semifinále Slovnaft Cupu, v ktorom mu žreb prisúdi súpera z trojice MŠK Žilina, MFK Dukla Banská Bystrica a FC Košice. "Takýto zápas je vždy odmena pre druholigové mužstvo. Hráte na štadióne lídra ligy, škoda, že sa nehralo s divákmi, možno by boli chlapci ináč vyhecovaní. Pre nich to bola škola ako pre hráčov a pre mňa to bola škola ako pre trénera, ktorý musí s mladými robiť ešte viac," povedal Pecko.

Na snímke uprostred s loptou Rafael Ratao (Slovan) a vľavo Michal Obročník (Petržalka) počas štvrťfinále Slovenského pohára Slovnaft Cupu ŠK Slovan Bratislava – FC Petržalka 14. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Obhajca trofeje zdolal v osemfinále ďalšieho druholigistu MFK Tatran Liptovský Mikuláš "iba" 1:0, vo štvrťfinále už rýchlymi gólmi neponechal nič na náhodu. "Slovan hral fakt zodpovedne a s chuťou, s akou som ho už dlho nevidel hrať. Tým nás zlomil tak ľahko, kvalita bola niekde úplne inde. Asi mi to pripomenulo moje začiatky, keď som prišiel na Tehelné pole a bol som roztrasený. Tak trošku pôsobili niektorí naši mladí hráči a je to samozrejmé. Boli tu prvýkrát, niektorí majú pár zápasov v druhej lige, nieto v prvej a tobôž nie proti takémuto súperovi. Je dobré, že sme hrali tento zápas, môže im to dať veľmi veľa, tak ako to dalo mne, keď som bol mladý. Ukázalo im to, kde sa pohybuje futbal, pre mňa z trénerského hľadiska bol zápas poučný. Musíme pridať vo veciach, v ktorých chlapci zaostávajú," povedal 53-ročný Pecko, ktorého devätnásť sezón a takmer 500 stretnutí v belasom drese je spätých s časmi "starého" Tehelného poľa: "Pre mňa je toto nový štadión, nie je to Tehelné pole, ktoré som ja poznal. Keď tu vyhráme nejaké zápasy, možno raz, keď Petržalka vyhrá druhú ligu a budeme tu hrať derby, budú tu diváci, tak tie emócie budú väčšie. Pre mňa je Slovan niečo iné, prežil som tu viac-menej celý môj život, nielen futbalový, ale aj rodinný. Na to človek myslí pred zápasom, bol by som rád, keby som sa sem vracal s Petržalkou a emócie by boli väčšie."

Na snímke sprava v popredí Kristián Mihálek (Petržalka), David Strelec a Rafael Ratao (obaja Slovan) počas štvrťfinále Slovenského pohára Slovnaft Cupu ŠK Slovan Bratislava – FC Petržalka 14. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


S kapitánskou páskou viedol hostí 28-ročný Lukáš Gašparovič, ktorý tiež v minulosti pôsobil v Slovane, no hlavný štadión doteraz zažil iba ako podávač lôpt: "Chcel som si zahrať aj proti niektorým bývalým spoluhráčom, vnímal som to uvoľnene, že možno to je jediný raz, keď si tu zahrám. Je to vynikajúci štadión, vynikajúci klub, my sme si to priali hneď po postupe cez Pohronie. Dostali sme práve Slovan, otvorilo nám to oči a sme radi za takúto skúsenosť." Ako kapitán domácich nastúpil bratislavský rodák a Gašparovičov rovesník Lukáš Pauschek: "Je škoda, že to bolo bez divákov, s nimi by to malo oveľa väčší náboj. Nevadí, taká je doba a musíme sa s tým zmieriť. Dôležité bolo, že od začiatku sme plnili to, čo sme chceli. Hrali sme aktívne, nezostali sme zaskočení, po strate lopty sme hneď napádali a to bolo kľúčové."

Bratislavské derby si na lavičke Slovana vyskúšal zahraničný tréner, Slovinec Darko Milanič: "Vždy je dôležité rozumieť pocitom fanúšikov. Ja nepoznám históriu ako oni, ale musím ju pochopiť. Nepripravoval som sa iba na pohárový zápas, ale na niečo špeciálne. V mestskom derby chcete vyhrať bez ohľadu na to, v ktorej lige momentálne hrá súper. Aj z tohto dôvodu som šťastný, že sme zvíťazili."