Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Futbal

Takto sa tešili futbalisti dvadsaťjednotky z postupu na ME

Radosť hráčov po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Slovák Adam Zreľák s tričkom "Sokolíci letia do Poľska" v zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mladí slovenskí futbalisti mali vo vrecku účasť na budúcoročnom európskom šampionáte v Poľsku už pred piatkovým predposledným kvalifikačným stretnutím proti Bielorusku.

Myjava 8. októbra (TASR) - Hoci už slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov v piatkovom stretnutí ôsmej kvalifikačnej skupiny mali vo vrecku účasť na budúcoročnom európskom šampionáte tejto vekovej kategórie v Poľsku, utvárali si na seba tlak. Chceli sa totiž víťazne rozlúčiť s Myjavou, kde sa im darilo počas celej eliminácie.



"Emócie sú krásne, lebo sa nám podarilo uspieť. Postup bol istý už po štvrtku, ale chceli sme, aby to vyšlo herne i výsledkovo kvôli domácim fanúšikom. Sú skvelí, povzbudzovali nás celú kvalifikáciu a vo všetkých tunajších zápasoch sme zvíťazili, za čo som nesmierne rád," povedal tréner Pavel Hapal po triumfe 3:1 nad "dvadsaťjednotkou" z Bieloruska.

Hapal: Oslávime to v naprostom kľude


Mladých Slovákov za šiestym kvalifikačným úspechom v sérii nasmeroval dvoma zásahmi Pavol Šafranko. "Verím, že týmto duelom sa to neskončí, a keď dostanem ďalšiu šancu, tak ju využijem. Naši priaznivci stále chodia do Myjavy, atmosféra bola výborná rovnako ako zápas, padlo v ňom dosť gólov," uviedol Šafranko.

VIDEO: Šafranko: Je to skvelý pocit


Ten na hrote útoku opäť zastúpil Adama Zreľáka, ktorý sa však spoločne s ďalším maródom Róbertom Mazáňom radoval so spoluhráčmi priamo v dejisku stretnutia. "Mrzelo ma, že som nehral, no okrem tohto mi ušiel iba súboj na Cypre. Už sa teším na majstrovstvá Európy," povedal Zreľák. Pri jeho absencii si kapitánsku pásku navliekol stredný obranca Milan Škriniar: "Kapitán je Zreľo, ja som zaňho iba zaskočil, keď bol zranený. Som hrdý na tento tím, všetci cítia hrdosť z toho, čo sme dosiahli. Sme tu jeden vynikajúci kolektív a teší nás, že prišiel takýto úspech."

Mladí Slováci majú pred záverečným duelom bojov o ME 2017 na konte osemnásť bodov, ako aj veľmi priaznivé skóre 20:5. O siedme víťazstvo zabojujú v utorok 11. októbra o 16.00 h SELČ na pôde tureckých vrstovníkov a po zvládnutej domácej rozlúčke chcú prvenstvo v skupine zveľadiť tiež triumfom v Alanyi.



Ocenenie aj záväzok

Pavel Hapal podľa vlastných slov dosiahol postupom so slovenskou reprezentáciou do 21 rokov na majstrovstvá Európy 2017 tejto vekovej kategórie do Poľska jeden z najväčších úspechov nielen svojej trénerskej, ale celej futbalovej kariéry.

"Musím povedať, že eufória je obrovská. Od všetkých spolupracovníkov cítim neskutočnú podporu," uviedol 47-ročný český tréner pre TASR. Veľký triumf to, pochopiteľne, je aj pre zverencov, ktorých doviedol na šampionát: "Títo hráči si to zaslúžia, hrali výborne na klubovej i reprezentačnej úrovni. Postup je ocenenie, zároveň však tiež záväzok, aby na majstrovstvách Európy podali čo najlepšie výkony a boli úspešní aj tam."

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal (vľavo) sa teší spoločne s kapitánom Milanom Škriniarom po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Zlomové momenty

Hoci pohľad na tabuľku ôsmej kvalifikačnej skupiny už teraz vyznieva jednoznačne, cesta za šiestimi víťazstvami nebola od začiatku hladká. "V tejto eliminácii sme si prešli všetkým. Prehrávali sme, boli sme neúspešní, no dokázali sme to zlomiť. Sila tohto mužstva je veľká," pokračoval Hapal, ktorý pri spätnom pohľade označil viacero zlomových momentov: "Po prehre v Bielorusku boli hráči veľmi smutní a sklesnutí. Niečo sme si povedali, prišlo aj na tvrdšie slová, každý dostal priestor vyjadriť sa. Odvtedy to bolo naopak, všetci verili vo svoje sily. Zvládli sme nervózne stretnutie s Cyprom, doma sme otočili zápas proti Holandsku. Aj keď sme si v ňom pripísali vynikajúci výsledok, nevyvíjal sa dobre. Lepší duel sme odohrali v Holandsku."

Fanúšikovia blahoželajú hráčom po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Okrem Slovenska si už účasť na budúcoročnom záverečnom turnaji vybojovalo napríklad Dánsko, ktoré sa na majstrovstvách Európy "dvadsaťjednotiek" 2015 prepracovalo do semifinále. Dánsky futbalista Jonas Knudsen vtedy akiste nevedomky naznačil paralelu medzi týmito dvoma krajinami: "Je to obrovsky významné pre našu domovinu. Sme veľmi malá krajina s piatimi miliónmi obyvateľov. Nevieme, či budeme mať znova takúto šancu. Doma je ohľadom tohto podujatia veľký rozruch. Dánsko je nadšené, televízni pracovníci mi prezradili, že naše predstavenia sleduje možno až milión ľudí."

Pavel Hapal by chcel nadšenie vyvolať aj medzi slovenskými fanúšikmi. "Bol by som nesmierne rád, keby do Poľska prišlo čo najviac priaznivcov. Dostali sa ku mne ohlasy po štvrtkovej definitíve, ale už na Cypre sme prakticky nastúpili v domácom prostredí. Verím, že ľudia za nami prídu aj do Poľska," dodal český kouč pre TASR.




Jeden z hráčov v tričku "Sokolíci letia do Poľska" v zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal (hore) nad hlavami hráčov po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal (vľavo) sa teší spoločne s kapitánom Milanom Škriniarom po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Radosť hráčov po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Fanúšikovia blahoželajú hráčom po zápase kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa