Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

V Bilbau aj Amsterdame budú fanúšikovia, Dublin sa nezaručil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko ubezpečilo, že na štadión v Petrohrade pre 65.000 ľudí môže na štyri stretnutia prísť minimálne polovica.

Bilbao 7. apríla (TASR) - Španielsko, Holandsko a Škótsko sa v stredu zaviazali otvoriť brány štadiónov na futbalových ME 2020 aj pre fanúšikov. V Bilbau sa 23. júna predstaví aj Slovensko v treťom zápase E-skupiny proti domácej reprezentácii. Otázna je však pozícia Dublinu, kde majú slovenskí futbalisti odohrať prvé dve stretnutia s Poľskom a Švédskom.

Štadión San Mames v Bilbau sa môže zaplniť do štvrtiny svojej 53-tisícovej kapacity. Holanďania chcú do arény Johana Cruyffa pustiť minimálne 12.000 divákov s negatívnymi testami na ochorenie COVID-19. "Uvedomujeme si však, že koronavírus je nevyspytateľný a že neexistujú žiadne záruky. Dúfame, že v júni sa situácia zlepší natoľko, že budeme môcť privítať ešte viac priaznivcov," povedal riaditeľ amsterdamskej časti turnaja Gijs de Jong pre agentúru AP.

Otvárací duel šampionátu je na programe 11. júna v Ríme a Taliansko v utorok potvrdilo účasť fanúšikov. Podľa škótskej vlády by sa rovnako do 12.000 ľudí mohlo dostať na Hampden Park do Glasgowa. Opatrnejší je Mníchov a záväzne vyhlásenia stále neposkytla írska metropola. V Glasgowe, Mníchove i Dubline sú naplánované štyri zápasy, no krajinám hrozí, že ich Európska futbalová únia (UEFA) vyškrtne zo zoznamu hostiteľov, ak nezaručia čiastočné naplnenie tribún. Írska futbalová asociácia (FAI) to v stredu nespravila. "Dnes sme poslali náš návrh a čakáme na odpoveď od UEFA, keď posúdi návrhy všetkých dvanástich hostiteľských miest," uviedol výkonný riaditeľ FAI Jonathan Hill.

Rusko ubezpečilo, že na štadión v Petrohrade pre 65.000 ľudí môže na štyri stretnutia prísť minimálne polovica. Dánsko očakáva v kodanskom Parken Stadium do 12.000 divákov, Rumunsko chce v Bukurešti pustiť aspoň štvrtinu z maximálneho počtu 55.000 fanúšikov. Medzi organizátormi sú ešte Baku a Budapešť.