Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

Vo väčšine EÚ sa oficiálne začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Nie všetky krajiny EÚ začali s očkovaním 27. decembra. Napríklad v Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu 5. januára.

Berlín/Rím/Ľubľana/Nikózia/Štokholm/Kodaň 27. decembra (TASR) – Medzi prvými zaočkovanými vakcínou konzorcia BioNTech/Pfizer v Nemecku bola v Berlíne aj 101-ročná dôchodkyňa. Práve osoby staršie ako 80 rokov, ako aj zdravotné sestry a nemocničný personál budú očkovaní ako prví. Na tento účel sa budú v prvých dňoch využívať najmä mobilné očkovacie tímy. Väčšina z vyše 400 očkovacích centier bude v prevádzke až neskôr, uviedla agentúra DPA.

V Taliansku ako prvých zaočkovali v Národnom ústave pre infekčné choroby Spallanzani v Ríme troch zdravotníkov — profesorku Mariu Rosariu Capobianchiovú, zdravotnú sestru Claudiu Aliverniniovú a zariadenia sociálnych služieb Omara Altobelliho. „Som si vedomá, že dnes je dôležitý a rozhodujúci deň. Veda a medicína sú jediné veci, ktoré nám umožnia poraziť tento vírus," cituje agentúra ANSA Aliverniniovú.

„Tento dátum zostane s nami navždy," napísal na Twitteri taliansky premiér Giuseppe Conte. Pripomenul, že v Taliansku sa budú najprv očkovať zdravotnícki pracovníci a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a možnosť očkovania sa následne rozšíri na celú populáciu.

Tak ako každá krajian EÚ aj Taliansko dostalo v prvej várke 9750 dávok vakcíny, ktorá sa musí podať dvakrát. Samotná distribúcia sa začne od 28. decembra a každý týždeň dorazí do krajiny okolo 470 000 dávok vakcíny, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

V Českej republike dostali medzi prvými vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici premiér Andrej Babiš a Emília Řepíková, vojnová veteránka a priama účastníčka bojov na Dukle. Babiš v tejto súvislosti povedal, že Česko má za sebou najhorší rok vo svojej novodobej histórii a vakcína predstavuje nádej, že sa vrátime do normálneho života.

Ako prvý bol v Dánsku očkovaný 79-ročný Leif Hasselberg. V tejto krajine sú na rade ako prví starší ľudia žijúci v opatrovateľských domovoch. Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že po najťažšom roku od druhej svetovej vojny sa objavilo svetlo na konci tunela.

Prvým zaočkovaným vo Švédsku s vyše desiatimi miliónmi obyvetľov bola 91-ročná Gun-Britt Johnssonová, ktorá žije v opatrovateľskom dome v meste Mjölby, ležiacom 230 kilometrov juhozápadne od Štokholmu. „Necítila som nič," povedala po podaní vakcíny verejnoprávnej televízii SVT.

Predseda švédskej vlády Stefan Löfven vo vyhlásení uviedol, že vakcíny predstavujú"svetlo v tme a sú vynikajúcim úspechom pre vedu a ľudstvo. Spresnil, že očkovať sa budú najskôr staršie osoby, vysoko rizikové skupiny a zamestnancov v domovoch starostlivosti a zdravotníctve.

V Slovinsku zaočkovali medzi prvými starších občanov v domovoch sociálnej starostlivosti. Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Marija Magajneová uviedla, že očkovanie vzbudzuje nádej, že sme na začiatku konca epidémie.

Na Cypre boli v nedeľu ráno zaočkované proti novému koronavírusu desiatky ľudí. Najskôr dostali vakcínu klienti a zamestnanci domova dôchodcov v prístavnom meste Limasol. Na rade potom boli lekári a zdravotné sestry v troch nemocniciach, informoval verejnoprávny rozhlas RIK. V pondelok sa zaočkuje aj cyperský prezident Nikos Anastasiades.

V Rakúsku sa v nedeľu začalo očkovanie proti novému druhu koronavírusu. Prvé dávky dostalo od 09:00 v priestoroch Lekárskej univerzity vo Viedni (MedUni) päť vysoko rizikových pacientov špeciálnej ambulancie vo veku od 80 do 93 rokov, informovala agentúra APA.

Jednou z nich bola 84-ročná Theresia Hoferová, ktorá sa prihlásila dobrovoľne, aby konečne mohla opäť vidieť svoje deti, vnúčatá a pravnúčatá.

„27. december 2020 je historickým dňom," povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Podľa neho je to začiatok víťazstva proti pandémii a každý zaočkovaný človek je krokom v návrate k normalite. Minister zdravotníctva Rudolf Anschober uviedol, že Rakúsko, ktoré ma takmer deväť miliónov obyvateľov, by malo mať do leta k dispozícii takmer štyri milióny dávok vakcíny.

Vo Fracnúzsku bola podľa agentúry AFP ako prvá zaočkovaná 78-ročná pacientka kliniky v meste Sevran ležiacom v metropolitnej oblasti Paríža. „Máme novú zbraň proti vírusu: vakcínu," napísal na Twitteri prezident Emmanuel Macron, ktorý sa sám lieči z nákazy. Hoci očkovanie nie je povinné, Francúzov vyzval, aby dôverovali vedcom a lekárom.

Francúzska vláda avizovala, že najskôr budú očkovaní starší ľudia, lekári a zdravotné sestry. Minister zdravotníctva Olivier Véran pre nedeľník Journal de Dimanche povedal, že očkovanie ostatných občanov sa plánuje na jar alebo v lete 2021.

Na komplikácie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo vo Francúzsku, ktoré má približne 67 miliónov obyvateľov, už viac ako 62 500 ľudí. Podľa Vérana situácia v krajine stále nie je dobrá a v priemere sa infikuje okolo 15 000 ľudí denne. Potenciálny tretí lockdown preto nevylúčil.

Prvými občanmi Španielska, ktorí dostali vakcínu proti novému koronavírusu, sa podľa agentúry AP stali 96-ročná obyvateľka domova sociálnych služieb Los Olmos v Guadalajare Araceli Hidalgová a tamojšia 48-ročná opatrovateľka Monica Tapiasová. V tomto zariadení zomrelo niekoľko klientov na chorobu COVID-19. „Chceme, aby bolo očkovaných čo najviac ľudí," povedala Tapiasová.

Armáda distribuovala v noci na nedeľu vakcínu do všetkých oblastí kontinentálneho Španielska, ale aj na Kanárske ostrovy, Baleárske ostrovy a do severoafrických enkláv Ceuta a Melilla. Španielsko, kde nákaze podľahlo takmer 50 000 osôb, by malo v priebehu nasledujúcich troch mesiacov dostať viac ako 4,5 milióna dávok vakcíny, čo stačí na zaočkovanie okolo 2,2 milióna ľudí.

Prvým zaočkovaným v Portugalsku sa stal 65-ročný infektológ António Sarmento z nemocnice v Porte, uviedla verejnoprávna televízia RTP. Vakcínu dostal v prítomnosti ministerky zdravotníctva Marty Temidovej a desiatok novinárov.

Temidová zopakovala, že prioritné očkovanie zdravotníckych pracovníkov proti COVID-19 je v prvom rade pragmatickou voľbou a od januára sa vakcinácia postupne rozšíri na starších ľudí a ďalšie skupiny obyvateľstva.

Prvou zaočkovanou osobou v Poľsku bola Alicja Jakubowská, ktorá pracuje ako vrchná sestra v nemocnici ministerstva vnútra vo Varšave. Pre agentúru PAP uviedla, že bola poctená, keď ju vybrali.

V Poľsku s takmer 38 miliónmi obyvateľov sa budú ako prví očkovať zdravotnícki pracovníci, ktorí pôsobia v prvej línii a liečia pacientov s koronavírusom. V krajine zaznamenali v sobotu 3678 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 57 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie sa tam infikovalo takmer 1,3 milióna ľudí a ochoreniu COVID-19 podľahlo 27 118 ľudí.

Prvým človekom, ktorý dostal očkovaciu látku v Chorvátsku, sa stala 81-ročná klientka domova sociálnej starostlivosti Branka Aničičová. V prítomnosti premiéra Andreja Plenkoviča vyzvala ostatných Chorvátov, aby urobili to isté. Podľa chorvátskych médií je mnoho zo 4,2 milióna obyvateľov k očkovaniu stále skeptických vrátane lekárov, vláda preto spustila propagačnú kampaň.

Na Malte, ktorá má niečo vyše 500 000 obyvateľov, dostala prvú vakcínu v prítomnosti predsedu vlády Roberta Abelu a ministra zdravotníctva Chrisa Fearna zdravotná sestra Rachel Grechová, pracujúca na oddelení infekčných chorôb v nemocnici Mater Dei.

V tomto ostrovnom štáte budú najprv očkovať zdravotníkov, ako aj zamestnancov opatrovateľských zariadení a ich klientov. Fearne očakáva, že do leta 2021 budú zaočkované tri štvrtiny populácie.

Nie všetky krajiny EÚ začali s očkovaním 27. decembra. Napríklad v Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu 5. januára, v Holandsku 8. januára a v Írsku 30. decembra. V EÚ bola zatiaľ schválená iba vakcína od konzorcia BioNTech/Pfizer. Začiatkom januára sa očakáva schválenie vakcíny od firmy Moderna. Ibe treba podávať v dvoch dávkach.