Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Knihy

Čínska firma zrušila plány na predaj Clintonovej memoárov

Hillary Clintonová drží svoju knihu Ťažké rozhodnutie pred autogramiádou 16. júna 2014 Foto: TASR/AP

Zdroj nekonkretizoval, ktoré časti knihy boli považované za citlivé. Firma zmenila svoje rozhodnutie, keď sa dôkladne oboznámila s obsahom diela.

Peking 30. júna (TASR) - Čínsky importér zrušil plány na distribúciu novej životopisnej knihy bývalej prvej dámy USA a exministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Oznámila to dnes agentúra AP.

Podľa zdroja z hlavnej kancelárie Shanghai Book Traders spoločnosť ustúpila od plánov na predaj Clintonovej knihy "Hard Choices" (Ťažké rozhodnutia) s ohľadom na jej citlivý obsah.

Zdroj nekonkretizoval, ktoré časti knihy boli považované za citlivé. Firma zmenila svoje rozhodnutie, keď sa dôkladne oboznámila s obsahom diela.

Kniha manželky bývalého amerického prezidenta Billa Clintona okrem iného obsahuje pasáže týkajúce sa čínskej cenzúry alebo známeho občianskeho aktivistu Čchen Kuang-čchenga, ktorý sa svojho času uchýlil na veľvyslanectvo USA v Pekingu.

Americký nakladateľ Simon & Schuster vyjadril poľutovanie nad tým, že čínskym vydavateľom nebolo umožnené preložiť dielo do čínštiny ani distribuovať jeho originálnu verziu v angličtine.

Clintonová sa v knihe Hard Choices zameriava na svoje pôsobenie na poste šéfky americkej diplomacie z rokov 2009-2013.

Predchádzajúce memoáre Hillary Clintonovej s názvom "Living History" sa v Číne stali bestsellerom. Vydavateľ ich však stiahol po tom, ako objavil v čínskej verzii textu neautorizované zmeny, ktoré sa okrem iného týkali oblasti ľudských práv.