Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Dnes sa začína v Bratislave festival Dni slovenskej literatúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Festival Dni slovenskej literatúry prináša priestor na stretnutia s autormi a vydavateľmi kvalitných kníh.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Festival Dni slovenskej literatúry sa začína dnes v Bratislave. Štvordňový program ponúkne viac ako 40 podujatí, ktoré sa uskutočnia na ôsmich miestach v hlavnom meste, budú nimi Galéria Medium, KC Dunaj, Slovenská národná galéria, Slovenské centrum dizajnu v Hurbanových kasárňach, Goetheho inštitút, Poľský inštitút, V-klub a Stará tržnica.

Slávnostné otvorenie festivalu, ktorého hlavným organizátorom je Literárne informačné centrum, sa uskutoční dnes o 17.00 h v galérii Medium Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Otvorenie bude spojené s vernisážou vizuálnej poézie POE(VI)ZIA a koncertom skupiny Cluster Ensemble. Výstava je jedinečnou a prelomovou udalosťou v slovenskej poézii a zároveň vo výtvarnom umení.

Goetheho inštitút uvedie prezentáciu diela spisovateľky Terézie Mora. Rodáčka z maďarského Šopronu (1971), ktorá príde do Bratislavy, žije od roku 1990 v Berlíne a v súčasnosti patrí medzi významné európske spisovateľky. Už jej debutový román Nezvyčajné hmoty vzbudil senzáciu. S veľkým úspechom sa stretol i jej román Deň čo deň (Alle Tage), ktorý vyšiel aj v českom preklade. Jej najnovší román Netvor získal v roku 2013 Nemeckú knižnú cenu. V klub ponúkne interaktívnu hudobnú klauniádu Bartók a drevený princ, po nej divadelné predstavenie O Guľkovi Bombuľkovi a inscenované čítanie pre deti Hravo čítame s Osmijankom.

Tento rok je festival venovaný aj dielu a osobnosti Ruda Slobodu, ktorého 20. výročie úmrtia si literárna verejnosť pripomína v týchto dňoch. V Starej tržnici budú uvedené ukážky z jeho hier či filmov, spomínať na spisovateľa budú Dušan Dušek, Dušan Hanák a Juraj Nvota. Festival navštívia aj zahraničné literárne osobnosti, medzi nimi Pál Závada z Maďarska, Petra Hůlová a Jan Němec z Česka, Magdalena Tulli z Poľska či Terezia Mora z Nemecka.

Festival Dni slovenskej literatúry prináša priestor na stretnutia s autormi a vydavateľmi kvalitných kníh. Snaží sa upozorniť na umelecky najhodnotnejšie literárne diela súčasných autorov a predstaviť verejnosti to najlepšie, čo v poslednom období vzniklo na Slovensku a v strednej Európe. Prinesie aj besedy, autorské čítania, inscenované pásma, výstavy, workshopy, tvorivé dielne pre deti i stretnutia s obľúbenými autormi v školách.

Jedným z podujatí bude beseda o hudobných textoch, slobode, feminizme i žánrovej literatúre. Prvýkrát sa na exkluzívnej besede stretnú návštevníci s tohtoročnou laureátkou ceny Anasoft Litera Veronikou Šikulovou. Niekoľko podujatí, venovaných vizuálnej a experimentálnej poézii, bude pripravených spolu s festivalmi BLAF a Biela noc.

Na festivale participuje aj Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska. Na Dňoch slovenskej literatúry bude predávať svoje knihy v Starej tržnici celkom 35 vydavateľov, knihy budú v predaji za zvýhodnené ceny a mnohé tituly z nich už nie je možné inde zaobstarať si.

Festival Dni literatúry si kladie za cieľ šíriť slovenskú literatúru, propagovať umelecky hodnotné diela a iniciovať ich vznik, zoznamovať s nimi čo najširší okruh čitateľov. Program podujatí je uvedený na webovej stránke dnislovenskejliteratury.sk.