Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Knihy

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka Foto: Dominika Zúborová

Prečítajte si, aké sú novinky na knižnom trhu.

Bratislava 11. februára (TASR) – Nové tituly žánrov spoločenského románu, zdravého životného štýlu, poviedok, poézie či detskej literatúry pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

Cestovateľka a fotografka Lenka Řezníčková objavuje vo svojej knihe Dvere nevšedné príbehy všedných ľudí z rôznych kútov sveta očami cudzinky, ktorá našla odvahu zaklopať na neznáme dvere. Jej príbehy sa odohrávajú na rôznych miestach sveta a popisujú odlišné zvyky a spôsoby myslenia ľudí v krajinách, ktoré mala možnosť osobne spoznať a objavovať. Neodmysliteľným spoločníkom na potulkách svetom je pre ňu fotoaparát, ktorým zachytáva život v jeho rozmanitých podobách.

Básnik a prozaik Miroslav Bielik a mladá poetka Katarína Koláriková zostavili antológiu Básnici 2018. Obsahuje 172 žijúcich autorov, pričom každý autor je v knihe predstavený jednou básňou. V záverečnej časti sú uvedené základné životopisné údaje o každom autorovi. V takto koncipovanej antológii sa tak na jednej ploche stretli štyri generácie slovenských spisovateľov s vekovým rozdielom 70 rokov, od starších, ako sú Viliam Turčány, Jozef Mihalkovič, Jozef Mokoš, Milan Zelinka a iní, až po najmladších, ako sú Ružena Šípková, Katka Koláriková, Nina Kollárová či Martin Chudík. Antológiu perokresbami ilustroval Martin Kellenberger.

Nová hviezda vegetariánskej kuchyne, Nina Olsson debutuje v slovenčine kuchárskou knihou Vegeburgery, zbierkou receptov na vegetariánske a vegánske burgery. Tie sú v jej podaní natoľko krásne a chutné, že zaskočia aj zarytých "všežravcov". Inšpiráciu pri ich zostavovaní čerpala z celého sveta, popri americkej - no bezmäsitej - klasike nájde čitateľ v knižke aj recepty na halloumi, berlínsky alebo suši burger. Základný recept zahŕňa aj bezlepkové varianty, nechýbajú ani postupy na prípravu tradičných či exotických omáčok. Švédska šéfkuchárka, fotografka a publicistka záujemcov presvedčí, že dobrý burger sa dá pripraviť aj bez mäsa.

Americká spisovateľka Alexa Rileyová je autorkou erotickej romance Navždy spolu. Jordan Chen je uzavretý muž, dozerá na bezpečnosť v technologickom oddelení spoločnosti Osbourne. V práci sa s nikým príliš nekontaktuje, až kým nestretne krásnu Jay. Odvtedy sa mu jeho samotársky život zrazu nezdá taký dokonalý. Jay Rosová, asistentka Milesa Osbourna, je oddaná svojej práci. V živote nestretla veľa mužov. Svojim nepriateľom sa usmieva do tváre, a tak ľahko získava, čo potrebuje. Poteší ju, keď jej Jordan nečakane ponúkne priateľstvo. Úspešná spoločnosť ako Osbourne však vždy má mocných nepriateľov a ich obeťou sa stane aj Jay. Jordan si uvedomí, že najviac na svete túži po tom, aby ju bezpečne priviedol späť domov.

Morská modlitba je názov spoločenského románu, ktorý napísal americko-afganský spisovateľ a lekár Khaled Hosseini. V mesačnom svite na pobreží drží otec v náručí spiaceho syna a spolu s inými utečencami čakajú na úsvit a príchod plavidla. Rozpráva synovi o dlhých letách vo svojom detstve, o dome chlapcovho starého otca v Sýrii, o olivovníkoch zvlnených vánkom či štrkotaní hrncov v kuchyni starej mamy. A spomína aj na rušné mesto Homs s preplnenými uličkami, mešitou a veľkým trhoviskom v období pred bombardovaním a núteným útekom. Na svitaní sa oni i všetci ostatní, s najdôležitejšími vecami, ktoré si mohli vziať so sebou, vydajú na nebezpečnú plavbu po mori, aby si našli nový domov.

Najmladším čitateľom je určené nové vydanie klasickej veršovanej rozprávky Čin-čin z pera Ľudmily Podjavorinskej. Ponúka veselé príhody nezbedného vrabčiaka Čima, o tom, ako sa vybral do sveta hľadať ženu. Lenivý vrabčiak Čimo sa po mnohých príučkách napokon stane správnym vrabčím otcom a manželom krásnej žienky Činky. Knižka je aj o gajdošovi Čmeľovi, zlatej muške, lastovičkách i o pani Vilme.