Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Na Luniku IX. je veľká účasť, polícia preverovala kupovanie hlasov

Na snímke volebná miestnosť vo voľbách do Národnej rady SR na košickom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 5. marca 2016. Foto: TASR/František Iván

Voliči, ktorí do volebných miestností prichádzajú často v skupinách, spájajú voľby s nádejou na lepší život.

Košice 5. marca (TASR) – Účasť na dnešných voľbách do Národnej rady SR je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách do Európskeho parlamentu alebo pri krajských voľbách. Dva okrsky, v ktorých je zapísaných spolu 3977 voličov, sa nachádzajú v miestnej materskej škole.

Členovia okrskových komisií hodnotia priebežný záujem voličov ako nadpriemerný. Lunik IX je pritom známy rekordne nízkou volebnou účasťou.

Voliči, ktorí do volebných miestností prichádzajú často v skupinách, spájajú voľby s nádejou na lepší život, nechýba však ani skepsa. "Dúfam, že bude lepšie, ale či sa niečo naozaj zmení, to neviem," uviedla pre TASR 50-ročná obyvateľka. Dodala, že chodí voliť každé voľby. Situácia na sídlisku so zdevastovanými bytovkami ju trápi. "Už mi lezie na nervy to bývanie tu, aj keď, sami si to robíme, ale ja určite nie," povedala. O kupovaní rómskych hlasov na Luniku IX nepočula, nikto jej nič neponúkal.



V mestskej časti sa objavili podozrenia z údajného prísľubu prospechu za odovzdané hlasy. Predseda okrskovej komisie č. 2 Michal Síkora však uviedol, že podľa dostupných informácií nešlo zatiaľ o nič konkrétne, neboli ani sťažnosti. "Priebeh je doteraz, dá sa povedať, bez problémov. Voličov pribúda dostatočne, chodia priebežne," povedal pre TASR.

Podľa predsedu okrskovej komisie č. 1 Petra Pallu nedošlo ani k vynášaniu hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti. "Všetko prebieha v poriadku, vo volebnej miestnosti, resp. pred ňou sa nedeje nič podozrivé," uviedol.

V rámci prvého okrsku zopár voličov žijúcich v zahraničí využilo možnosť hlasovania poštou.

Polícia preverovala údajné kupovanie hlasov

Polícia v Košickom kraji od začiatku otvorenia volebných miestností až doposiaľ nezaznamenala žiadne incidenty smerujúce k mareniu či ovplyvňovaniu výsledkov volieb. Informoval o tom dnes popoludní košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Policajti pritom dnes preverovali medializované informácie o údajnom kupovaní hlasov na košickom rómskom sídlisku Luník IX. Miestnych občanov, ktorí sa v danej veci vyjadrili, policajti stotožnili a vyzvali na podanie vysvetlenia.

"Tieto osoby k zverejneným informáciám uviedli, že asi pred týždňom, maximálne dvoma, boli na sídlisku Luník IX neznáme osoby, ktoré im rozdávali kartičky s kalendármi a vyzývali ich, aby išli voliť," uviedol Szabó.

Vzhľadom na danú lokalitu, a teda skupiny občanov, u ktorých boli aj v minulosti zaznamenané pokusy o ovplyvňovanie výsledku volieb, polícia podľa hovorcu takýmto lokalitám venuje zvýšenú pozornosť už niekoľko týždňov pred začiatkom volieb, ako aj v čase ich konania. Cieľom je zabrániť akémukoľvek protiprávnemu konaniu spojenému s voľbami.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE