Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Mesiac fotografie prinesie do Bratislavy vyše 25 výstav

Na snímke sprava riaditeľka festivalu Mesiac fotografie Eva Hodek a zakladateľ festivalu Václav Macek počas tlačovej konferencie pred utorkovým otvorením 32. ročníka festivalu Mesiaca fotografie v Stredoeurópskom dome fotografie v pondelok 31. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nielen priaznivcov fotografie zaujme výstava Antonína Kratochvíla, ktorého portréty Davida Bowieho, Blondie, Johnnyho Deppa či Harvey Keitela sa stali legendárnymi.

Bratislava 31. októbra (TASR) - November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie. V poradí 32. ročník festivalu prinesie vyše 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov. Vizuál tvorí fotografia českého autora, svetoznámeho fotografa Antonína Kratochvíla. "Pre ústredný motív sme zvolili portrétnu fotografiu z cyklu David Bowie, 1997, pretože portrét je jednou z hlavných tém tohtoročného festivalu," uviedla umelecká riaditeľka festivalu Eva Hodek.

Festivalový program je tradične rozdelený do blokov. Blok Stredná a východná Európa prináša rad autorských výstav, napríklad diela slovenských fotografov Tibora Borského, Miloša Dohnányho, Martina Kollára alebo Juraja Mravca, rovnako aj diela českých umelcov. Maďarskú fotografiu zastupuje Martin Munkácsi a rakúsku Gregor Sailer, poľskú fotografickú tvorbu Michał Szalast a bulharskú fotografiu Denislav Stoychev.

Nielen priaznivcov fotografie zaujme výstava Antonína Kratochvíla, ktorého portréty Davida Bowieho, Blondie, Johnnyho Deppa či Harvey Keitela sa stali legendárnymi. Výstavu svetovo uznávaného českého fotografa Z očí do očí pripravil Stredoeurópsky dom fotografie v spolupráci s Českým centrom v Bratislave.

Hodek na pondelkovej tlačovej konferencii upozornila aj na rozsiahlu výstavu o výnimočnej osobnosti našej hudobnej scény – Mariánovi Vargovi, ktorú v Danubiane pripravili k jeho nedožitým 75. narodeninám českí a slovenskí fotografi.

Festivalový blok Svetová fotografia je zameraný na tvorbu umelcov zo Škandinávie. "Vďaka úspešnej viacročnej spolupráci s festivalom La Gacilly-Baden Photo sme mohli pripraviť veľkolepú výstavu Na Sever!, ktorá predstaví diela známych škandinávskych autorov, akými sú Pentti Sammallahti, Sanna Kannisto, Erik Johansson a Ragnar Axelsson," uvádzajú organizátori k výstave, ktorá dostala priestor v Zoya Gallery i v exteriéri na Michalskej ulici.



Výnimočné miesto v 32. ročníku Mesiaca fotografie patrí podľa Hodek rozsiahlej výstave Erwina Wurma, autora, ktorý "slobodne prekračuje hranice fotografie a sochárstva". Výstavu Umelec prosiaci o milosť oficiálne otvoria v Galérii mesta Bratislavy (GMB) v Pálffyho paláci 9. novembra za účasti autora.

Mesiac fotografie prvýkrát na Slovensku predstaví dielo známeho talianskeho fotografa Giana Butturiniho na veľkoformátovej výstave v Dome umenia. V týchto priestoroch sa uskutoční aj výstava amerického fotografa Nicka Brandta a rakúskej fotografky Christine de Grancy. V Galérii Artotéka predstaví svoj projekt turecká fotografka Cemre Yesil Gönenli.

Sprievodný program ponúkne knižné krsty, diskusie a stretnutia s autormi a kurátormi, konferenciu O (ne)viditeľnosti fotografie/vizuálneho umenia strednej Európy v iných regiónoch EÚ, prednášky, workshopy alebo projekcie venované škandinávskej fotografii a filmu.

Detailný program je dostupný na www.mesiacfotografie.sk.