Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

OBRAZOM: Takáto bola Magda Paveleková, prvá dáma slovenského humoru

Magda Paveleková Foto: TASR - Vladimír Benko

Herečka, ktorú sme roky vídali v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách, zomrela v dnes nadránom.

Bratislava 20. júla (TASR/Teraz.sk) - Jedna z najobľúbenejších slovenských herečiek Magda Paveleková zomrela v pondelok nadránom vo veku 84 rokov.



Pri tejto príležitosti prinášame výber fotografií zobrazujúci jej bohatý herecký život.

Magda Paveleková získala na Festivale Aničky Jurkovičovej ocenenie Kvet Tálie, ktoré je určené pre významné slovenské herečky.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Herečka Magda Paveleková pózuje 15. apríla 2007 v kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom počas odovzdávania ceny Kvety Tálie.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Herečka Magda Paveleková leští 15. apríla 2007 vo vestibule kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom tabuľku na ktorej je vygravírované jej meno a autogram. Magda Paveleková získala na Festivale Aničky Jurkovičovej ocenenie Kvet Tálie, ktoré je určené pre významné slovenské herečky a udelili ho už Kataríne Kolníkovej, Viere Strniskovej, Márii Kráľovičovej, Eve Krížikovej a vlani storočnej Vilme Jamnickej.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Herečka Magda Paveleková (vpravo) spoločne s riaditeľom Festivalu Aničky Jurkovičovej Alexandrom Koreňom odhaľujú 15. apríla 2007 vo vestibule kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom tabuľku s vygravírovaným menom a autogramom herečky. Majda Paveleková získala na festivale ocenenie Kvet Tálie, ktoré je určené pre významné slovenské herečky a udelili ho už Kataríne Kolníkovej, Viere Strniskovej, Márii Kráľovičovej, Eve Krížikovej a vlani storočnej Vilme Jamnickej.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Studenkovej druhú kuchársku knižku so štipkou hereckého umenia prišla 7. septembra 2006 v Bratislave uviesť do života Magda Paveleková a Ján Kroner.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Na archívnej snímke Magda Paveleková (v strede) počas nakrúcania mimoriadneho vydania zábavno-súťažnej hry Inkognito 12. decembra 2005 v Bratislave.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Herec Ivan Letko oslavoval v pondelok 6. decembra 2004 večer 70. narodeniny. Na snímke s Magdou Pavelekovou.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Herečka Magda Paveleková sa 28. októbra 2004 stala krstnou mamou knihy receptov populárnej herečky ale aj zanietenej kuchárky Zdeny Studenkovej. Na krste nemohli chýbať jej hereckí kolegovia, medzi nimi napríklad Jozef Vajda, Mária Kráľovičová či Štefan Skrúcaný a Miroslav Noga. Herečka pri slávnostnej príležitosti dostala aj viacero praktických darčekov, od košíku hríbov až po náhrdelník z papričiek. Medzi jej receptami nájdu gazdinky napríklad návod na prípravu cukinových rezancov s hubami, nakladaného enciánu, falošnej živánskej či recepty na rôzne nátierky, polievky, omáčky, jedlá z rýb, šaláty i múčniky. Na snímke sprava: Zdena Studenková, Elena Vacvalová a Magda Paveleková.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Prípravy muzikálu Donaha! na bratislavskej Novej scéne, na snímke režisér Jozef Bednárik s herečkou Magdou Pavelekovou, 14. júna 2004.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Speváčka Dagmar Rostandt oslávila vo štvrtok 3. júna 2004 koniec štúdia na štátnom Konzervatóriu v Bratislave. Absolventský koncert odspievala ešte so "školáckymi vrkočmi" na hlave a v hľadisku nechýbali okrem jej rodičov a profesorov aj priatelia, vrátane známej slovenskej herečky Magdy Pavelekovej. Na sn. zľava D. Rostandt s M. Pavelekovou a mamou (vpravo).
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Slovenská herečka Magda Paveleková, 9. júna 2002.
Foto: TASR - Z. Čižmáriková


Portrét herečky Magdy Pavelekovej, 26. októbra 2001, Bratislava.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Krst knihy Magdy Pavelekovej (vľavo) Spomienky starej herečky sa uskutočnil 26. októbra 2001 v Dome Kultúry Ružinov v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko