Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s Janom Třískom bude v pražskom Národnom divadle

Na archívnej snímke herec Milan Kňažko (vľavo) v rozhovore s Janom Třískom. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Začínal práve na javisku Národného divadla, ale v polovici 60. rokov 20. storočia odišiel do vtedy progresívneho Divadla za branou.

Praha 28. septembra (TASR) - Posledná rozlúčka s českým hercom Janom Třískom, ktorý začiatkom týždňa tragicky zomrel po páde z pražského Karlovho mosta do Vltavy, sa uskutoční 6. októbra od 10.00 h na javisku Národného divadla. Spravodajský portál iDNES.cz o tom dnes informoval hovorca Národného divadla Tomáš Staněk. Námestíčko pri divadle je už v týchto chvíľach pietnym miestom so smútočným oznámením, kde môžu ľudia zapáliť sviečku.

Divadlo sa podľa hovorcu otvorí o 09.30 h, aby mohli smútiaci obdivovatelia herca doniesť kvetinové dary. Posledná rozlúčka bude trvať približne hodinu a zúčastnia sa na nej osobnosti verejného aj kultúrneho života. Vo foyeri divadla sa bude od pondelka 2. októbra nachádzať aj kondolenčná kniha.

Tříska (†80) začínal práve na javisku Národného divadla, ale v polovici 60. rokov 20. storočia odišiel do vtedy progresívneho Divadla za branou. Tříska sa stal hereckou legendou najmenej jednej generácie Čechov a Slovákov, ale vďaka svojim spoločenským postojom a odporom k totalite i morálnym vzorom, napísal portál iDNES.cz.



Herec žil po emigrovaní z vlasti v roku 1977 v zámorí. Patril k najtalentovanejším hercom generácie 60. rokov a počas emigrácie sa presadil aj v Hollywoode, kde nakrútil 44 filmov.

Do Česka sa po páde komunistického režimu vracal pracovať. Nedávno pricestoval do Prahy na nakrúcanie nového filmu Jiřího Mádla Na střeše. Minulú sobotu však spadol z Karlovho mosta do Vltavy a v pondelok podľahol ťažkým zraneniam. Polícia jeho smrť vyšetruje a prikláňa sa k verzii, že Tříska spadol do vody nešťastnou náhodou.