Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Laureátom Ceny Rudolfa Fabryho sa stala 18-ročná Emília Mlynárčiková

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič (vľavo), laureátka Ceny Rudolfa Fábryho Emília Mlynárčiková (v strede) a predseda poroty Boris Brendza (vpravo) počas slávnostného vyhodnotenia 7. ročníka básnickej súťaže Cena Rudolfa Fabryho v kaštieli v Budmericiach 11. novembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ocenenia si prevzali v piatok 11. decembra v zrenovovanom kaštieli v Budmericiach.

Budmerice/Bratislava 12. decembra (TASR) - Aktuálny ročník básnickej súťaže Cena Rudolfa Fabryho už pozná svojich víťazov. Ocenenia si prevzali v piatok 11. decembra v zrenovovanom kaštieli v Budmericiach.

Nad podujatím, ktoré bolo venované 100. výročiu narodenia slovenského avantgardného básnika, rodáka z Budmeríc, prevzal záštitu minister kultúry Marek Maďarič.

Čestné uznanie si odniesli Ema Malíšková a Soňa Ferencová. Tretiu prémiu udelila odborná porota Márii Pažmovej, druhú Vladimírovi Vakovi a prvú Hane Launerovej. Laureátom Ceny sa stala 18-ročná Emília Mlynárčiková z Popradu.



Ako uviedol predseda poroty Boris Brendza, 7. ročník súťaže príjemne prekvapil. "Mladí autori, najmä prvá desiatka, preukázali dobrú znalosť práce so slovom, s jeho významom," poznamenal s tým, že mnohí z ocenených sú už zrelí na debutovú zbierku básní. "Verím, že sa s ich rukopismi stretneme aj pri príprave novej knižnej edície mladých slovenských autorov časopisu Dotyky, ktorú plánujeme uviesť v roku 2016," dodal.



Podľa Maďariča môže byť takéto ocenenie kľúčovým pre mladých ľudí a podnietiť ich k intenzívnejšej tvorbe. "Keďže som sám niečo podobné prežil pred vyše 30 rokmi na Wolkrovej Polianke, ale aj na Jašíkovej Turzovke, tak si to viem veľmi presne oživiť, aký to bol pocit vzrušenia a veľkého povzbudenia. Mladý autor má veľké ideály a predstavy a sníva o svojej prvej knihe," podotkol s tým, že aj niektorí z tých, s ktorými v tom čase chodil na súťaže, sú dnes významní spisovatelia a autori.

Súťaž Cena Rudolfa Fabryho je určená mladým autorom poézie do 30 rokov, ktorí ešte knižne nevydali dielo umeleckej literatúry. Aktuálny ročník vyhlásil Spolok slovenských spisovateľov, Literárne informačné centrum, obec Budmerice a časopis Spolku slovenských spisovateľov Dotyky.

Prvá básnická zbierka Uťaté ruky, ktorú Fabry vydal v roku 1935, sa všeobecne pokladá za signál nástupu surrealizmu v slovenskej literatúre - v podobe nadrealizmu a znamenala začiatok avantgardnej slovenskej poézie. Medzi jeho ďalšie diela patria zbierky Vodné hodiny, hodiny piesočné, Ja je niekto iný, Kytice tomuto životu, Nad hniezdami smrti vánok, Metamorfózy metafor. Je tiež autorom súboru poviedok Takým zvony nezvonia. Nezanedbateľná je tiež jeho výtvarná tvorba, grafiky a predovšetkým koláže. Zomrel 11. februára 1982 v Bratislave.