Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel svetoznámy mexický spisovateľ Carlos Fuentes

Carlos Fuentes Foto: TASR/AP

Ťažiskom tvorby Carlosa Fuentesa boli predovšetkým romány a eseje, napísal však aj početné poviedky a divadelné hry.

Mexiko 15. mája (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel svetoznámy mexický spisovateľ Carlos Fuentes. Oznámila to mexická Národná rada pre umenie a kultúru, podľa ktorej Fuentes zomrel dnes v nemocnici v metropole Mexiko.

"Vyjadrujem hlboké poľutovanie nad úmrtím nášho drahého a obdivovaného Carlosa Fuentesa, univerzálneho spisovateľa a Mexičana. Nech odpočíva v pokoji," napísal na sociálnej sieti Twitter mexický prezident Felipe Calderón.

Jeden z najznámejších predstaviteľov súčasnej latinskoamerickej literatúry a španielsky písanej literatúry sa narodil 11. novembra 1928 v Paname mexickým rodičom a väčšinu života strávil v zahraničí. Naposledy žil striedavo v mexickej metropole a v Londýne.

Svoju dlhoročnú spisovateľskú kariéru odštartoval Fuentes v 50. rokoch. Ťažiskom jeho tvorby boli predovšetkým romány a eseje, napísal však aj početné poviedky a divadelné hry.

Medzi jeho najznámejšie diela patria romány La muerte de Artemio Cruz (Smrt Artemia Cruza, 1962) a Gringo viejo (Starý gringo, 1985). Fuentes sa často spomínal medzi možnými laureátmi Nobelovej ceny za literatúru, ktorú však napokon nikdy nezískal.