Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

OBRAZOM: Prezidenti SR: Takáto slávnosť ich sprevádzala do paláca

Na snímke odchadzajúci prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) s manželkou Silviou (druhá sprava) a prezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou pózujú počas symbolického odovzdania úradu 15. júna 2014 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vďaka archívu TASR vám prinášame unikátne fotografie inaugurácií prezidentov samostatnej SR.

Bratislava 15. júna (TASR/Teraz.sk) - Pri príležitosti inaugurácie novej prezidentky SR Zuzany Čaputovej si pripomíname slávnosť, ktorá sprevádzala Michala Kováča, Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a Andreja Kisku do úradu v prezidentskom paláci.



Inaugurácia Michala Kováča 2. marca 1993

Inaugurácia Michala Kováča sa konala v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Po krátkom príhovore predseda NR SR Ivan Gašparovič požiadal Michala Kováča o zloženie prezidentského sľubu. Na inaugurácii sa zúčastnil aj premiér slovenskej vlády Vladimír Mečiar, vládni predstavitelia, bývalí poslanci Federálneho zhromaždenia. Pozvaní boli aj prezidenti susedných krajín Václav Havel (Česko), Árpád Göncz (Maďarsko), Thomas Klestil (Rakúsko) a Lech Walesa (Poľsko), ktorí boli svedkami inaugurácie. Po ceremónii zazneli zo strany zahraničných hostí prísľuby úzkej spolupráce susediacich krajín v mene priateľstva a prosperity ľudí žijúcich v stredoeurópskom regióne.

Popoludní sa Michal Kováč s manželkou a členmi rodiny zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe Te Deum v bratislavskom Dóme sv. Martina. Bohoslužbu celebroval arcibiskup Ján Sokol – metropolita Slovenska za prítomnosti zástupcov ostatných cirkví. Podvečer pozdravil nový prezident občanov z balkóna Bratislavského hradu.

Napriek kampani proti Michalovi Kováčovi, ktorá vyvrcholila 31. augusta 1995 zavlečením jeho syna Michala Kováča ml. do Rakúska, zotrval v úrade až do skončenia svojho funkčného obdobia 2. marca 1998, keď odovzdal právomoci vláde.



Prezient SR Michal Kováč na archívnej snímke z 2. marca 1993 skladá prezidentskú prísahu na Ústavu SR počas slávnostnej inaugurácie. Foto: TASR
Foto: Archív TASR


Prezident SR Michal Kováč na archívnej snímke z 2. marca 1993 preberá z rúk predsedu NR SR Ivana Gašparoviča Ústavu Slovenskej republiky počas slávnostnej inaugurácie na Bratislavskom hrade. Bratislava 2. marec 1993.
Foto: Archív TASR


Na archívnej snímke z 2.marca 1993 vpravo predseda vlády SR Vladimír Mečiar gratuluje Michalovi Kováčovi k zvoleniu za prezidenta SR v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Na archívnej snímke z 2. marca 1993 sprava prezident SR Michal Kováč, rožňavský diecézny biskup Eduard Kojnok, kardinál Ján Chryzostom Korec a metropolita Slovenska Ján Sokol počas inaugurácie prezidenta SR v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Inaugurácia Rudolfa Schustera 15. júna 1999

Slávnostná inaugurácia Rudolfa Schustera sa konala na slávnostnom zasadnutí Národnej rady SR v budove Slovenskej filharmónie. Ústavou predpísaný sľub zložil do rúk predsedu Ústavného súdu SR Milana Čiča. Týmto aktom sa na Slovensku skončilo 470 dní trvajúce obdobie bez prezidenta. Traja najvyšší ústavní činitelia Rudolf Schuster, Jozef Migaš a Mikuláš Dzurinda pri tejto príležitosti symbolicky zviazali tri bronzové Svätoplukove prúty ako symbol ich perspektívnej spolupráce a hľadania jednoty v rôznosti. Na slávnostnom akte sa zúčastnili prezidenti Českej republiky Václav Havel, Maďarskej republiky Árpád Göncz, Poľskej republiky Aleksander Kwasniewski, Rakúskej republiky Thomas Klestil a Ukrajinskej republiky Leonid Kučma.

Po slávnostnom zasadnutí parlamentu a prísahe novej hlavy štátu nasledovala ekumenická ďakovná omša Te Deum v Dóme sv. Martina a prehliadka čestnej stráže na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Popoludní položil prezident SR vence na mohylu M. R. Štefánika a na hrob A. Dubčeka.

Prezident Rudolf Schuster bol vo funkcii do 15. júna 2004.

Novozvolený prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster 15. júna 1999 skladá Ústavou SR predpísaný sľub počas inauguračného ceremoniálu v budove Reduty v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Rudolf Schuster (vľavo) preberá z rúk predsedu Ústavného súdu SR Milana Čiča listinu o zložení Ústavou SR predpísaného prezidentského sľubu počas slávnostného aktu inaugurácie 15. júna 1999 v bratislavskej Redute.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Zľava poľský prezident Aleksander Kwasniewski, ukrajinský prezident Leonid Kučma, český prezident Václav Havel, nový prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, rakúsky prezident Thomas Klestil a maďarský prezident Arpád Göncz v Zrkadlovej sieni Grassalkovičovho paláca v Bratislave 15. júna 1999. Nový prezident SR po svojej inaugurácii prijal v svojom sídle prezidentov piatich susedných krajín.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Predseda NR SR Jozef Migaš, prezident Rudolf Schuster a premiér Mikuláš Dzurinda (zľava) s tromi prútmi zviazanými trikolórou pred SND v Bratislave počas oficiálneho programu inaugurácie 15. júna 1999.
Foto: TASR - Ivan Majerský


Inaugurácia Ivana Gašparoviča 15. júna 2004

Slávnostná inaugurácia Ivana Gašparoviča sa uskutočnila opäť priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave, kde zložil sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka počas slávnostného zasadnutia NR SR. Na slávnosti sa zúčastnili aj bývalý prezident Michal Kováč s manželkou, expredseda parlamentu Jozef Migaš, exguvernér Národnej banky Vladimír Masár a eurokomisár Ján Figeľ. Prišli aj bývalý športovci Jozef Golonka, Jozef Adamec a ďalší hostia.

Po slávnostnej schôdzi parlamentu sa Ivan Gašparovič zúčastnil na ekumenickej bohoslužbe Te Deum v Dóme sv. Martina. Program inaugurácie pokračoval v Prezidentskom paláci, kde Ivanovi Gašparovičovi exprezident Rudolf Schuster odovzdal úrad hlavy štátu.

Ivan Gašparovič sa zložením sľubu ujal výkonu funkcie prezidenta Slovenskej republiky. Sľub zložil do rúk predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka počas slávnostného zasadnutia Národnej rady SR v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave 15. júna 2004.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Ivan Gašparovič sa zložením sľubu ujal výkonu funkcie prezidenta Slovenskej republiky. Sľub zložil do rúk predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka počas slávnostného zasadnutia Národnej rady SR v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave 15. júna 2004. Na snímke zľava J. Mazák, premiér Mikuláš Dzurinda, I. Gašparovič a odchádzajúci prezident Rudolf Schuster počas inauguračného ceremoniálu.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Na snímke Ivan Gašparovič sa 15. júna 2004 presne napoludnie ujal funkcie prezidenta SR. Na snímke Ivan Gašparovič bozkáva svoju manželku Silviu na balkóne Prezidentského paláca v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Druhá slávnostná inaugurácia Ivana Gašparoviča 15. júna 2009

Ivan Gašparovič sa zložením sľubu do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej počas slávnostnej schôdze NR SR druhýkrát ujal na päť rokov postu hlavy štátu. Inaugurácia prebehla v historickej budove Slovenského národného divadla (SND). Medzi hosťami boli prezidentova volebná súperka Iveta Radičová i bývalý prezident Rudolf Schuster. Na slávnostnej schôdzi NR SR boli prítomní aj riaditeľ Incheby Alexander Rozin, šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, hokejová legenda Jozef Golonka, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Na inauguračnú schôdzu neprišiel Gašparovičov kritik Vladimír Mečiar. Hoci ĽS-HZDS avizovala, že sa inaugurácie nezúčastní, v sále budovy SND mala svoje zastúpenie. Prišiel europoslanec Sergej Kozlík, poslankyňa NR SR Zdenka Kramplová či štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová.

Po slávnostnom zložení sľubu sa prezident presunul do Katedrály Sv. Martina na ekumenickú pobožnosť Te Deum. Po obede nasledovala prehliadka Čestnej stráže v Prezidentskom paláci a hlava štátu pozdravila občanov z balkóna paláca.

Ivan Gašparovič svoje druhé funkčné obdobie ukončil 15. júna 2014

Prezident SR Ivan Gašparovič sa 15. júna 2009 zložením sľubu do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v Bratislave opätovne ujal na päť rokov postu hlavy štátu. Vstúpil do svojho druhého a zároveň posledného funkčného obdobia tak, ako rozhodli občania v prezidentských voľbách. Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič počas slávnostnej inaugurácie.
Foto: TASR - Tomáš Halász


Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou (vpravo) po tlačovej konferencii na balkóne Prezidentského paláca 15. júna 2009 v Bratislave v deň jeho inaugurácie v pondelok 15. júna 2009 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Inaugurácia štvrtého prezidenta SR Andreja Kisku 15. júna 2014

Andrej Kiska svoj ústavou predpísaný sľub zložil do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej a ujal sa funkcie slovenského prezidenta. Urobil tak na slávnostnej inauguračnej schôdzi NR SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Na jeho inauguračnom zozname hostí boli okrem iných aj osobnosti ako prezidentka neziskovej organizácie Ligy proti rakovine Eva Siracká, exminister kultúry Ladislav Snopko, slovenský rímskokatolícky kňaz a salezián Anton Srholec, bývalá premiérka Iveta Radičová, advokátka Zuzana Čaputová, hokejový tréner Ján Filc, riaditeľka SNG Alexandra Kusá a ďalší hostia.

Neskôr nového prezidenta čakala prehliadka jednotiek Ozbrojených síl, stretnutie s občanmi, ekumenická bohoslužba v Dóme sv. Martina, symbolické odovzdanie úradu od Ivana Gašparoviča na nádvorí Prezidentského paláca, slávnostný obed a kladenie vencov obetiam Železnej opony.

Po tom, čom mu odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič symbolicky odovzdal prezidentský úrad, zorganizoval Kiska v záhrade Prezidentského paláca obed, na ktorý pozval sociálne slabších ako boli odchovanci detských domovov, seniori žijúci v domove dôchodcov a bezdomovci. Obedovalo sa pod stanmi a záhrada bola otvorená verejnosti.

Mandát Andreja Kisku uplynie 15. júna 2019.

Na snímke zvolený prezident SR Andrej Kiska (vľavo) skladá sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej (vpravo), v pozadí odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič, počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke zvolený prezident SR Andrej Kiska (druhý sprava) zložil sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej (vpravo) počas slávnostnej schôdze NR SR, vľavo odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič a druhý zľava predseda NR SR Pavol Paška, v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas prehliadky čestnej stráže v rámci symbolického prevzatia úradu 15. júna 2014 Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke ľudia sledujú na celoplošnej obrazovke prezidenta SR Andreja Kisku (uprostred) pred zložením sľubu na Mostovej ulici 15. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok