Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Cieľom podujatia je vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka. Cieľom podujatia je podľa organizátorov vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku. Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Informovali o tom organizátori na stredajšej tlačovej konferencii.

"Uvedomujem si úžasný potenciál tohto podujatia, aby konkrétnymi príkladmi roztopilo ľad v našich srdciach. Z našich prieskumov a riešenia podnetov vo vzťahu k rómskemu etniku vychádza, že nastavenie právnych a ústavných pravidiel je zodpovedajúce medzinárodným štandardom," uviedla ombudsmanka, podľa ktorej však pri praktickej realizácii týchto pravidiel narážame na zlobu, zášť a predsudky.

Široká verejnosť môže zasielať nominácie v siedmich kategóriách prostredníctvom online formulára na webovej stránke projektu, emailom alebo poštou do 12. októbra. Ocenených vyberie 16-členný prípravný výbor. "Verím, že sa nájdu ľudia, iniciatívy a aktivity, ktoré budú reflektovať na súčasnú situáciu. Že nájdeme konkrétne príbehy alebo aktivity, ktoré budú ocenené aj v duchu pandémie, ktorej čelíme," poznamenala splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

Vyhlasovateľmi 12. ročníka Roma Spirit 2020 sú Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu. Galavečer 12. ročníka by sa mal uskutočniť prvý raz mimo Bratislavy 28. novembra v Divadle Jána Palárika v Trnave. Slávnostné vyhodnotenie odvysiela RTVS 10. decembra na Medzinárodný deň ľudských práv.