Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Vonku sa čerti ženia: Podľa našich predkov silný vietor slúžil démonom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tušíte, čo znamenalo pre našich predkov veterné počasie a ako sa proti nemu bránili? A viete, čo znamenajú slová buran, levante či húľava?

Bratislava 29. októbra (Domi Zúborová) - Nielen územie Slovenska trápi počas nedele silný vietor, či sneženie. Viaceré cintoríny sú z dôvodu bezpečnosti zavreté, niektoré úseky ciest neprejazdné.



Veruže, naši predkovia verili, že v takejto slote sa pohybujú démonické bytosti - teda napríklad strigy, či chmúrnici, ktorí roznášajú prostredníctvom "zlého vetra" choroby.

Etnologička Katarína Nádaská uvádza, že "človeka, ktorý ochorel, ovanul takýto vietor v podobe vzdušného víru, ktorý zdvíha zo zeme prach. Matky dbali na to, aby sa plienky a šaty detí nenechávali na šnúrach, kde sa sušili, cez noc."

Ilustračná snímka.
Foto: TASR, AP


Starostlivé ženušky totiž verili, že keby sa dostal odev do kontaktu s takýmto zlým vetrom, ktorý nosí choroby, tie by sa mohli v zápätí preniesť na dieťa. O priazeň vetra sa v minulosti usilovali tak, že mu priniesli obetu. Ako uvádza Nádaská, vzali za hrsť múky a rozptýlili ju vo vetre alebo kúsok chleba položili za okno domu.

"Ako ochrana pred zlým vetrom sa používali aj zvončeky z konského postroja zavesené zvonka na dome," uvádza najznámejšia slovenská etnologička.


Zacvičte si mentálne



Keďže nedeľa priveľmi nepraje fyzickým aktivitám, pripravili sme si pre vás pár veterných výrazov, ktoré vašu rutinu môžu trocha osviežiť.

Premyslite si, čo by mohli znamenať nasledujúce slová: buran, fén, húľava, levante, mistrál, popajo, Poliak.


Následne si overte správne odpovede.





Buran nie je len nadávkou. Je to aj silný severný alebo severovýchodný vietor na Sibíri a v strednej Ázii.

Fén ako prístor na sušenie vlasov dostal svoje pomenovanie aj podľa názvu pre teplý suchý padavý vietor. Spôsobuje rozpúšťanie oblačnosti a oteplenie na záveternej strane pohorí.

Húľava je okrem slangového výrazu (príjemné oddýchnutie si po dobrej párty) aj náhle zvýšenie rýchlosti vetra, alebo aj rýchlo sa pohybujúci dažďový oblak s prehánkami a prudkými nárazmi vetra.

Levante je síce názov španielskeho futbalového klubu so sídlom vo Valencii, ktorý bol založený v roku 1909. Svoje pomenovanie dostal klub podľa miernehoaž čerstvého východného alebo severovýchodného vetra v Stredomorí v oblasti od južného Francúzska po Gibraltár. Prejavuje sa ako vlhké hmlisté daždivé počasie, hlavne od októbra do decembra a od februára do marca. Trvá 1 až 2 dni.

Mistrál poznajú milovníci zbraní. Je to protilietadlový raketový komplet veľmi krátkého dosahu s infračerveným navádzaním. A áno, je to aj pesnička od božského Karla Gotta.
No je to tiež silný, chladný, suchý, nárazovitý severný až severovýchodný vietor charakteru bóry, ktorý vanie dolinou Rhôny až k pobrežiu Stredozemného mora. Vyskytuje sa celoročne, vanie rýchlosťou 80-130 km.h-1



Papája je chutné exotické ovocie, ktoré je u nás bežne dostupné. Podobne znejúce popajo je zasa silný severovýchodný padavý vietor z Ánd na tichomorské pobrežie Nikaragui a Guatemaly. Vzniká pri prechode chladných vzduchových hmôt cez horské pásma Strednej Ameriky, prináša pekné počasie. Najčastejšie sa vyskytuje v januári a februári, trvá 3 až 4 dni.

Poliak nie je len severný sused, ale aj miestny názov pre studený suchý padavý vietor charakteru bóry, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v Českej republike v Orlických horách a Jeseníkoch a v Slovenskej republike v podtatranskej oblasti a na Orave.