Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

KORONAVÍRUS V SR: V Malackách bude na týždeň prerušená prevádzka škôl

Na snímke zdravotný personál kontroluje telesnú teplotu cestujúceho, ktorý priletel na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v piatok 28. februára 2020, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že 339 vzoriek je negatívnych.

Bratislava 7. marca (TASR) – Všetky SMS správy, ktoré štát rozposiela občanom v súvislosti s potvrdením nového koronavírusu na Slovensku, by mali byť doposielané v sobotu, teda tak, ako to bolo avizované. Ide o správy, v ktorých ministerstvo zdravotníctva odporúča kontaktovať pri podozrení na nákazu lekára telefonicky a v prípade potreby predpísania liekov nejsť k lekárovi osobne, využiť elektronické recepty.

"Tieto SMS správy by mali byť doposielané v priebehu dnešného dňa. Nevieme to úplne garantovať, lebo sa zároveň posielajú aj SMS Slovákom do zahraničia, ale malo by sa to stihnúť poslať," uviedol pre TASR hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

Na snímke sms správa na displeji mobilného telefónu v súvislosti s koronavírusom 7.marca 2020 v Trebišove. Štát rozposiela občanom SMS správy v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva v nich odporúča pri podozrení na nákazu kontaktovať lekára telefonicky. Rovnako v prípade potreby predpísania liekov nenavštevovať lekára, ale využiť elektronické recepty.
Foto: TASR - Roman Hanc


Cieľom SMS správ je odľahčiť zdravotnícky personál v nemocniciach a zároveň zamedziť šíreniu vírusu medzi obyvateľstvom. "V prípade, že človek potrebuje lieky, môže využiť erecept, ktorý lekár môže vystaviť na diaľku a pacient si lieky vyzdvihne v lekárni. Rovnako treba postupovať v prípade, keď sa človek cíti chorý, v prvom rade treba svojho lekára kontaktovať telefonicky a ten určí ďalší postup," skonštatovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Rozposielanie SMS správ avizoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po tom, ako sa v piatok (6. 3.) potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Každý občan SR ich dostane v piatok alebo sobotu.

Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj infolinky úradov verejného zdravotníctva a číslo 0800 221 234.


Zatvorili miesto, kde pracovala manželka nakazeného


Mesto Malacky preventívne ešte počas piatka (6. 3.) uzatvorilo mestské centrum sociálnych služieb. Pracovala v ňom manželka nakazeného 52-ročného muža, u ktorej bol taktiež potvrdený nový koronavírus. Informuje o tom primátor Malaciek Juraj Říha, ktorý na 14.00 h zvolal zasadnutie krízového štábu.

"Zvolal som zasadnutie krízového štábu, kde prijmeme rozsiahlejšie opatrenia," približuje šéf Malaciek. V domácej karanténe je naďalej deväť osôb, ktoré sa stretli s nakazenou ženou.

"Naďalej pripomínam, že ide o vírusové ochorenie, preto sa, prosím, vyhýbajte hromadným podujatiam a najmä s pokojom pristupujte k tejto situácii," odkazuje Říha.



Na klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sú už hospitalizovaní všetci traja pacienti - 52-ročný muž, jeho syn i manželka - u ktorých bol potvrdený nový koronavírus. Všetci traja sú hospitalizovaní na izolovaných izbách, kde sú pod stálym dohľadom lekárov. Pacientom "0", teda prvým nosičom daného ochorenia, je syn, ktorý bol v polovici februára v talianskych Benátkach.

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že 339 vzoriek je negatívnych. Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.


Poznáme pacienta nula, nakazení sú už traja


Na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sú už hospitalizovaní všetci traja pacienti - 52-ročný muž, jeho syn i manželka -, u ktorých bol potvrdený nový koronavírus. TASR o tom v sobotu informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Všetci traja sú hospitalizovaní na izolovaných izbách, kde sú pod stálym dohľadom lekárov. "Otec rodiny je v stabilizovanom stave a bola mu nasadená liečba. Jeho dvaja príbuzní - manželka a syn - doposiaľ nevykazovali príznaky nákazy, ich stav je monitorovaný, sú pod neustálym dozorom lekárov a podľa vývoja ich klinického stavu im bude nasadená prípadná liečba," povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva uviedla, že je známy aj pacient "0", teda prvý nosič daného ochorenia. Je to syn, ktorý bol v polovici februára v talianskych Benátkach.


Poznáme prvého nosiča koronavírusu


Výsledky testov na nový koronavírus sú na Slovensku pozitívne u ďalších dvoch ľudí - celkovo ide o tri prípady. Po tom, čo v piatok (6. 3.) potvrdili prvý prípad u 52-ročného muža zo Záhoria, ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že výsledky testov sú pozitívne aj u jeho manželky a syna, ktorý bol v Benátkach.

"Hospitalizovaní sú na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava otec a syn; manželka zostáva v domácej izolácii," povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením rezortu zdravotníctva.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že je známy aj pacient "0", teda prvý nosič daného ochorenia. Je to syn, ktorý bol v polovici februára v talianskych Benátkach.



"Ide o úzke kontakty s prvým potvrdeným prípadom koronavírusu. Osoby žijú v spoločnej domácnosti," doplnil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Viac o koronavíruse si prečítate tu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave zabezpečuje všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia. "Identifikovali sme pacienta prvého kontaktu, čo nám zjednodušuje aj realizáciu protiepidemiologických opatrení," povedal Pellegrini.

"Na Slovensku máme doteraz známe výsledky v počte 339 negatívnych a tri pozitívne," uzavrel Mikas.

Na Slovensku sú v súvislosti so šírením nového koronavírusu zavedené viaceré opatrenia. Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety z Talianska a odlety do Talianska na všetkých slovenských medzinárodných letiskách. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých nemocniciach, informoval dosluhujúci premiér.

Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí. Zakázané budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, vo všetkých väzniciach a v detských domovoch. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydá zákaz exkurzií a zájazdov škôl mimo územia Slovenska.


Rodina v Rakúsku bola počas nakazenia aj na Slovensku


Štvorčlenná rodina, ktorá je nakazená novým koronavírusom a nachádza sa v karanténe v Rakúsku, sa počas nakazenia nachádzala aj na území Slovenskej republiky. Agentúre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. Ako doplnil, situácia sa rieši komplexne.

"Prípad nakazenia u štvorčlennej slovenskej rodiny v Rakúsku môžeme potvrdiť," uviedol Tomaga. Rodina zo Slovenska sa podľa rakúskej webovej stránky verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF) momentálne nachádza v karanténe v chate pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland, kde bola na dovolenke.


V Rakúsku potvrdili vírus u slovenskej rodiny


V Rakúsku potvrdili koronavírus u štvorčlennej slovenskej rodiny. Informoval o tom v piatok rakúsky portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF).

Štvorčlenná rodina so Slovenska sa podľa ORF momentálne nachádza v karanténe v chate pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland, kde bola na dovolenke.

V Rakúsku sa tak počet prípadov nákazy zvýšil na 66, prípady evidujú vo všetkých spolkových krajinách. Viedeň medzičasom v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu dočasne zrušila priame letecké spojenia s Južnou Kóreou, Iránom a Milánom a Bolognou v Taliansku.

Matka rodiny bola nedávno na medzinárodnom kongrese v Spojených štátoch. V deň svojho návratu vykazovala prvé symptómy. Následne ju informovali, že prišla preukázateľne do styku s osobou s ochorením COVID-19.

Keďže aj zvyšní členovia rodiny - manžel a dve deti - vykazovali príznaky ochorenia, nechali si odobrať vzorky.

"Výsledky testov sa nedávno potvrdili ako pozitívne. Rodina je v súčasnosti v domácej karanténe," povedala na margo slovenskej rodiny podľa ORF Brigitte Novoselová z krízového štábu. Aktuálne sa pripravuje zoznam osôb, s ktorými mohli prísť do kontaktu, ktoré sa taktiež podrobia karanténe.

Koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúce respiračné ochorenie COVID-19.




Niektoré bratislavské mestské časti rušia pre koronavírus viaceré svoje podujatia


Bratislavská Karlova Ves je ďalšou mestskou časťou, ktorá pre riziko súvisiace s novým koronavírusom ruší až do odvolania viaceré svoje podujatia. Nariadenie vstúpilo do platnosti v sobotu a týka sa všetkých spoločenských, kultúrnych i športových podujatí. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

"Situácia nás mrzí, snažíme sa ochrániť najmä najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a prevencia šírenia vírusov je momentálne na prvom mieste," píše mestská časť s tým, že zatvorené budú zároveň všetky miestne denné centrá pre seniorov a obmedzené bude tiež ich spoločné stravovanie. Opatrenia koordinuje mestská časť s inými bratislavskými samosprávami a s hlavným mestom. "O ďalších krokoch a opatreniach budeme postupne a čo najrýchlejšie informovať," dopĺňa Karlova Ves.

K obmedzeniu akcií organizovaných mestskou časťou pristupuje napríklad aj Ružinov. Ide najmä o podujatia, kde sa na jednom mieste stretáva väčšie množstvo navzájom neznámych detí alebo seniorov. "Nebudeme teda rušiť napríklad korčuľovanie škôlkarov z rovnakej triedy na zimnom štadióne, ale v marci nezorganizujeme vítanie detí do života a presunieme ho na ďalší mesiac," približuje ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti.



Mestská časť zároveň v súlade s odporúčaniami hlavného mesta odporúča školám nezúčastňovať sa na hromadných podujatiach na verejnosti, neorganizovať školské zájazdy či hromadné akcie. Zriaďovateľom zariadení pre seniorov odporúča zrušiť návštevné hodiny a hromadné podujatia pre túto vekovú skupinu.

V súvislosti s aktuálnou situáciu zrušilo Nové Mesto utorňajší (10. 3.) galakoncert v Istropolise, ktorý plánovalo pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien (MDŽ). "V súvislosti s našimi seniormi prijímame preventívne opatrenia, ktoré majú zvýšiť ich ochranu pred prípadným nakazením. Podobne ako hlavné mesto a ďalšie mestské časti sme sa rozhodli zrušiť hromadné podujatia pre seniorov," píše mestská časť na webovej stránke.

Plánované marcové kultúrno-spoločenské podujatia ruší operatívne aj Dúbravka, ktorá vypočula odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Marcové kolektívne podujatia zorganizuje v náhradných termínoch. Zrušenie marcových termínov sa týka napríklad detského karnevalu, podujatia k Medzinárodnému dňu žien či Dňu učiteľov, turnaja v stolnom tenise, ale aj vítania detí - nových občanov a bowlingovej ligy seniorov.

Bratislavské mestské časti zriadili na svojich webových stránkach sekciu venovanú novému koronavírusu a všetkým potrebným informáciám.


Slováci sa pri dovolenkách správajú racionálne, nepodliehajú panike


Slováci sa pri riešení dovoleniek správajú racionálne. Pri nákupe zájazdov je cítiť určitú opatrnosť, ľudia však skôr zvažujú výber destinácie a dovolenky naďalej nakupujú. Uviedla to externá tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Helena Tomková v súvislosti s aktuálnou situáciou na trhu cestovného ruchu, ktorý do istej miery ovplyvňuje aj šírenie koronavírusu.

Z pohľadu rušenia zájazdov zatiaľ podľa jej slov Slováci nepodľahli panike a vyčkávajú, ako sa situácia vyvinie. Storná sa momentálne týkajú najmä Ázie a Talianska. "Za mesiac február evidujeme vybavené storná na podnet klienta v rozsahu 1,6 % z celkového počtu zájazdov, čo je na rovnakej úrovni ako vlani. Storn letných zájazdov je teda minimum. Pokiaľ sú, prebiehajú individuálne podľa podmienok tej-ktorej cestovnej kancelárie, ktorá zájazd organizuje," priblížila Tomková. Predaj takzvaných first minute zájazdov však vo februári mierne oslabil. Oproti minulému roku cestovná agentúra eviduje pokles v predaji o 2,5 %.

Upozornila, že poistenie storna sa nevzťahuje na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine, a vždy záleží na rozhodnutí konkrétnej cestovnej kancelárie. "Podľa zákona máte nárok na zrušenie zájazdu bez stornopoplatkov iba v prípade, keď nemôžete čerpať službu cestovného ruchu (napríklad, ak je zatvorený hotel či zrušený let)," spresnila hovorkyňa.

Ako dodala, storno zájazdu mimo ohniska nákazy sa riadi všeobecnými podmienkami cestovných kancelárií. Odstúpenie od zmluvy je aktuálne možné podľa stornopoplatkov cestovných kancelárií. Odporúča však neuponáhľať sa a počkať, ako sa situácia vyvinie. Podotkla, že storno podmienky sú spravidla rovnaké teraz, ako aj 60 dní pred odletom.

V Bratislavskej arcidiecéze sa dočasne podáva sväté prijímania na ruku


V bratislavskej arcidiecéze je dočasne dovolené podávanie svätého prijímania na ruku. Ide o jedno z preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu, ktorý bol na Slovensku zatiaľ potvrdený v troch prípadoch. Opatrenie, ktorý vydal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, platí od soboty do 31. marca. TASR o tom informoval Michal Lipiak z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Arcidiecéza v tejto súvislosti prosí kňazov, že keď budú opatrenie zavádzať, aby informovali veriacich, že ide o dočasný spôsob a aby vysvetlili postup podávania svätého prijímania na ruku. "Veriaci majú k svätému prijímaniu pristupovať tak, že predložia otvorenú dlaň vo výške hrude, kňaz položí eucharistiu veriacemu na otvorenú dlaň a veriaci si ju sám druhou rukou vloží do úst pred kňazom. Potom odíde na svoje miesto," uvádza bratislavská arcidiecéza. Potrebné je dbať na to, aby veriaci neodišiel s eucharistiou v ruke.

Arcidiecéza zároveň v rámci prevenčných opatrení požiadala kňazov, aby veriacim vysvetlili, že z neúčasti na svätej omši v nedeľu a prikázaný sviatok ospravedlňuje nielen fyzická, ale aj morálna nemožnosť. Fyzická nemožnosť je napríklad choroba. Morálna nemožnosť je napríklad vtedy, keď niekto vo svedomí pociťuje, že účasť na svätej omši v danej situácii preňho môže znamenať ohrozenie života. Môže ísť o starých a chronicky vážne chorých ľudí, o tých, ktorí sú po náročných operačných zákrokoch, o malé deti, tehotné ženy i ľudí, ktorí sa starajú o chorých. V takýchto prípadoch môžu dané osoby zostať doma a prenos svätej omše sledovať napríklad cez televízne či rozhlasové vysielanie.

Kňazom sa tiež opakovane pripomína, aby si pred slávením svätej omše dôkladne umyli a dezinfikovali ruky. Je potrebné dbať na zvýšenú hygienu a častejšie upratovanie v kostoloch a pastoračných centrách. Organizovanie pútí a iných spoločných podujatí nad rámec bohoslužieb - s účasťou väčšieho počtu veriacich - sa odporúča dočasne odložiť.

Snímka pred obcou Kostolište, kde býva muž s ochorením COVID-19 a ktorý pracoval vo Vysokej pri Morave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Univerzitná nemocnica v Košiciach chce vyšetrovať vzorky na koronavírus vo svojom ústave


Zabezpečiť vyšetrenie vzoriek pacientov, ktorí by mohli byť nakazení novým koronavírusom, chce Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo svojom ústave lekárskej mikrobiológie a klinickej mikrobiológie. Ako pre TASR povedala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková, vedenie nemocnice sa o to bude snažiť v najbližších dňoch. Podľa nej by sa uvedeným krokom výrazne skrátila doba čakania na výsledky.

Doposiaľ odobrali v UNLP vzorky v súvislosti s novým koronavírusom viac ako 30 pacientom, všetky boli negatívne. Ako Vaněková uviedla, momentálne majú dostatočný počet ochranných rúšok a pracujú na tom, aby boli zabezpečené osobné ochranné pracovné prostriedky v dostatočnom množstve podľa medzinárodných predpisov.

„Čo sa týka nového koronavírusu, naši zamestnanci boli riadne vyškolení a vedia, ako pri kontakte s osobou, ktorá môže byť nakazená, postupovať,“ povedala Vaněková. Na klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice momentálne využívajú 41 lôžok, z čoho je vyčlenených 12 izolovaných lôžok. „V prípade potreby vieme toto číslo zvýšiť,“ dodala.

Zatiaľ neprijali opatrenie v zmysle karantény zamestnanca po pricestovaní z rizikovej oblasti pre výskyt nového koronavírusu. „Situáciu dôsledne sledujeme a operatívne pristupujeme k riešeniam, ktoré si vyžaduje,“ doplnila s tým, že všetky opatrenia v košickej nemocnici sú nastavené v súlade s aktuálnou situáciou, týkajúcou sa ochorenia COVID-19 na Slovensku. Tvrdí, že uvedená klinika je na prípadných pacientov s novým koronavírusom pripravená.

„Občania, ak majú podozrenie na koronavírus, by mali telefonicky kontaktovať svojho lekára, prípade sa spojiť s epidemiológom na infolinkách, ktoré sú k dispozícii. Pre Košice slúži infolinka na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach 0918 389 841. Podľa posúdenia epidemiológa je na tejto linke pacientovi odporúčaný postup,“ uzavrela.

I. Matovič: K riešeniu problému s novým koronavírusom ma nepozvali



K riešeniu problému s novým koronavírusom odchádzajúca vláda zatiaľ nepozvala ako možného budúceho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Veronika Remišová zo strany Za ľudí i líder SaS Richard Sulík sa zhodli na tom, že by odchádzajúca vláda premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) tak mala spraviť a na rokovania by mala prizvať aj Matoviča. Podľa Sulíka by tak mala urobiť už v pondelok (9. 3.).

Remišová zároveň apelovala na odchádzajúcu vládu, aby situáciu so šírením nového koronavírusu riešila. "Mali by sme byť pripravení prijať aj ďalšie opatrenie. Je nešťastné, že sa práve teraz mení vláda. Môže sa stať, že prvé z opatrení, ktoré bude robiť nový premiér, bude opatrenie zatvoriť školy a podobne," povedal Sulík.

Boris Kollár z hnutia Sme rodina poznamenal, že treba ľudí upokojiť, aby nevznikla panika. Podľa Remišovej by si odchádzajúca vláda mala sadnúť s budúcim premiérom a hovoriť o tom, ako zabezpečiť kontinuitu a plynulý prechod týchto opatrení, keď sa bude meniť vláda.

Výučba na Lekárskej fakulte UK sa v pondelok obnoví


Prednášky a výučba na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa v pondelok (9. 3.) obnovia. Výsledok vyšetrenia na nový koronavírus bol u zahraničného študenta negatívny. Informuje o tom UK na svojom profile na sociálnej sieti.

Lekárska fakulta UK obnoví prednášky aj praktickú výučbu a svojich študentov a zamestnancov bude informovať o detailoch. "Situáciu naďalej pozorne sleduje aj vedenie univerzity a len čo by bolo potrebné prijať ďalšie opatrenia, budeme okamžite informovať," uvádza univerzita.

Dekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave Juraj Šteňo nariadil vo štvrtok (5. 3.) z preventívnych dôvodov prerušiť výučbu do pondelka. Reagoval tak na prípad zahraničného študenta s príznakmi infekčného ochorenia.

Na zlepšenie prevencie a ochranu zdravia prijala najväčšia slovenská univerzita viacero opatrení. "V spoločných priestoroch, v sociálnych zariadeniach vrátane priestoru pred učebňami a na internátoch umiestnila dezinfekčné prostriedky, zvýšila mieru dezinfekcie priestorov a umiestnila informačné letáky o spôsoboch zníženia rizika nákazy," dodala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Priebeh ochorenia Covid-19 v prípade rodiny zo SR je stabilný


Priebeh ochorenia Covid-19 v prípade štvorčlennej slovenskej rodiny, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe v rakúskej obci Kittsee ležiacej v spolkovej krajine Burgenland neďaleko slovenských hraníc, je stabilný s príznakmi podobnými chrípke. Informovali o tom na sobotňajšej tlačovej konferencii riaditeľ burgenlandského krajinského úradu Ronald Reiter a Brigitte Novoselová z koordinačného štábu pre koronavírus, píše agentúra APA.

Nákaza novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa u rodiny pochádzajúcej zo Slovenska potvrdila v piatok večer.

Doposiaľ bola identifikovaná len jedna kontaktná osoba v Rakúsku, ktorá prišla do styku s nakazenou Slovenkou, jej manželom a deťmi. Tento Rakúšan sa však v Burgenlande momentálne nenachádza. Slovenka sa vírusom infikovala na kongrese v Spojených štátoch.

V Kittsee v okrese Neusiedl am See vlastní rodina len prázdninový dom, v ktorom sa aktuálne nachádzajú v domácej karanténe. "Uviedli, že v obci nemali žiadne sociálne kontakty, a ani sa po obci nepohybovali," povedala Novoselová.

Ako ďalej píše APA, rodina má trvalý pobyt na Slovensku, kde deti manželského páru chodia aj do školy. Väčšina osôb, ktoré sa s rodinou dostali do kontaktu, žije teda zrejme na Slovensku. Rakúsko preto v tomto prípade spolupracuje so slovenskými úradmi a veľvyslanectvom vo Viedni.

V Burgenlande sa tak z 37 podozrení na koronavírus potvrdili len štyri, zdôraznil Reiter. Dodal, že negatívnych bolo 29 testov a na výsledky štyroch sa ešte čaká. "Neprekvapilo nás, že aj v Burgenlande sa objavil prvý prípad," povedal Reiter s tým, že spolková krajina je na situáciu dobre pripravená. V nemocnici v meste Oberpullendorf bolo napríklad pre pacientov s ochorením Covid-19 vytvorené samostatné oddelenie, uviedol.

Na snímke upozornenie o zákaze návštev na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch v Bratislave 6. marca 2020. Slovenské úrady v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Pacient je momentálne hospitalizovaný a izolovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Verejnosť môže v prípade nového koronavírusu kontaktovať viaceré infolinky


Verejnosť môže v prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s novým koronavírusom kontaktovať odborníkov podľa miesta svojho bydliska. Infolinky na regionálne úrady verejného zdravotníctva sú funkčné 24 hodín sedem dní v týždni. Zverejnené sú na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva (MZ) a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia však v tejto súvislosti obyvateľov žiadajú, aby boli trpezliví, keď nestíhajú hneď zdvihnúť telefón. "Včera po potvrdení prvého prípadu sme mali za 15 minút 67 neprijatých hovorov, čo bolo nereálne v našej situácii poriešiť," uvádza Epidemiologický informačný systém na sociálnej sieti s tým, že popri odpovedaní na otázky sa snažia epidemiológovia riešiť, okrem iného, aj prípady a epidémie ostatných infekčných ochorení.

Epidemiológovia občanom odporúčajú, aby sledovali stránky MZ SR a ÚVZ SR, kde postupne pribúdajú ďalšie infolinky. Ak je to možné, tie treba kontaktovať podľa miesta bydliska. Telefonické linky treba kontaktovať najmä v akútnych prípadoch, pri informovaní sa napríklad o preventívnych opatreniach sa dá poslať otázka prostredníctvom e-mailovej adresy novykoronavirus@uvzsr.sk.

Rezort zdravotníctva na svojej webovej stránke zverejnil informácie o tom, ako treba postupovať v prípade, ak má človek podozrenie na výskyt ochorenia na nový koronavírus.


Kontakty prístupné pre verejnosť:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812



Ministerstvo vnútra: Cez víkend sa na hraniciach s Rakúskom realizuje letáková informačná kampaň


Počas víkendu (7. - 8. 3.) sa na hraniciach s Rakúskom realizuje letáková informačná kampaň. Cieľom je informovať všetkých slovenských občanov, ktorí sa vracajú z miest zasiahnutých koronavírusom (Taliansko a Rakúsko), o možnej prevencii, prípadne o prejavoch ochorenia, a o tom, kam telefonovať, ak už človek pociťuje zdravotné problémy. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Kampaň sa začala v piatok 6. marca od 16.00 h. Pokračuje v sobotu od 6.00 h do 24.00 h. a vyvrcholí v nedeľu 8. marca v čase od 6.00 h do 24.00 h.

V súvislosti s výskytom koronavírusu na území SR zasadal v piatok na Ministerstve vnútra SR ústredný krízový štáb. Z jeho zasadnutia vzišiel rad opatrení, ktoré majú za cieľ predísť šíreniu vírusu, prípadne spomaliť jeho postup v čo možno najvyššej možnej miere.

Sociálna poisťovňa prijala preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu


V súvislosti s aktuálnym rizikom šírenia nákazy nového koronavírusu prijala Sociálna poisťovňa preventívne opatrenia vo svojich pobočkách a na vysunutých pracoviskách.

V každej pobočke pri vstupe do budovy boli umiestnené viditeľne označené schránky na odovzdávanie dokladov, aby sa obmedzil pohyb návštev na týchto pracoviskách. "Žiadame poistencov, ktorí navštevujú pobočky, aby všetky doklady, ako napríklad žiadosti o nemocenské dávky, úrazové dávky, dávku v nezamestnanosti a dávku garančného poistenia, preukazy o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, doklady o ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti, prípadne o ukončení potreby ošetrovania a iné doklady potrebné na posúdeniu nároku na niektorú z uvedených dávok vhadzovali do týchto schránok bez ďalšej návštevy pobočky, ak to nie je nevyhnutné. Všetky takto odovzdané doklady budú riadne spracované bez toho, aby to malo vplyv na dĺžku vybavovania dávky alebo inej záležitosti," uvádza poisťovňa.

Ak poistenci potrebujú ďalšie informácie k jednotlivým dávkam alebo k riešeniu svojho problému, odporúča poisťovňa telefonický kontakt. Telefonovať môžu buď do konkrétnej pobočky alebo do informačno-poradenského centra Sociálnej poisťovne, kde dostanú všetky potrebné informácie. Telefonické a mailové kontakty sú na webovej stránke www.socpoist.sk. 

Tieto opatrenia budú platiť až do odvolania.

Polícia v súvislosti s novým koronavírusom prijala viaceré opatrenia


Polícia v súvislosti s novým koronavírusom prijala viaceré opatrenia. Cieľom je maximálne eliminovať jeho prenos a šírenie medzi ľuďmi, či už osobným kontaktom, ako aj prostredníctvom peňazí, platobných kariet či dokladov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

V rámci opatrení sa pristúpilo napríklad k zisťovaniu a prejednávaniu priestupkov formou objektívnej zodpovednosti, fyzická kontrola dokladov totožnosti vo výkone služby je iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch. Snahou je tiež vyvarovať sa v čo najväčšej možnej miere hotovostného styku.

"V tejto chvíli nie je dôvod na paniku, treba však dodržiavať odporúčané rady, hygienu, buďte zodpovední a disciplinovaní," poznamenala Bárdyová.

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že 339 vzoriek je negatívnych. Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.



V Malackách bude na týždeň prerušená prevádzka škôl, rozhodol o tom krízový štáb


V Malackách bude od pondelka (9. 3.) prerušená prevádzka školských a mimoškolských zariadení na jeden týždeň. V sobotu o tom informoval primátor mesta Juraj Říha po zasadnutí mestského krízového štábu.

"Týka sa to základných škôl, centra voľného času, materskej školy a základnej umeleckej školy. Budeme žiadať Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavskú arcidiecézu, aby na svojich stredných školách rovnako prerušili prevádzku na týždeň," konkretizoval Říha s tým, že po týždni krízový štáb túto situáciu vyhodnotí.

V domácej karanténe je podľa primátora desať osôb z mestského centra sociálnych služieb, ktoré boli v blízkom kontakte s nakazenou ženou, u ktorej v sobotu potvrdili nový koronavírus. Tá mala podľa slov primátora Malaciek v tomto centre pracovať. "Z toho jedna osoba už má odobratú vzorku na prítomnosť koronavírusu a budeme čakať na výsledky testu. Väčšina osôb je z vyššieho manažmentu organizácie," povedal Říha.



Primátor uviedol, že bola pozastavená aj prevádzka kuchyne, ktorá zabezpečovala stravovanie pre verejnosť. "Ďalších 12 osôb v súčasnosti evidujeme s príznakmi respiračného ochorenia. Je to 12 klientov neziskovej organizácie Vstúpte, ktorá má prevádzku vedľa mestského centra sociálnych služieb," povedal Říha s tým, že tieto osoby sú v domácej karanténe. Krízový štáb zároveň odporučil prevádzkovateľovi tohto zariadenia sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím, aby bolo po dobu 14 dní úplne uzatvorené.

Říha vyzval všetky seniorské kluby, aby v meste prerušili svoju činnosť. Zároveň mestským a súkromným organizáciám krízový štáb mesta Malacky nariadil zrušiť hromadné kultúrne, sociálne a športové podujatia na území mesta. Vo všetkých organizáciách zároveň nariadili aj vykonávať pravidelnú dezinfekciu. Primátor odporúča verejnosti vyhýbať sa akýmkoľvek väčším podujatiam. Zároveň vyzýva, aby verejnosť so štátnymi orgánmi a úradmi obmedzila osobný kontakt a komunikovala najmä písomnou formou.

Říha poznamenal, aby verejnosť nepodliehala panike a venovala dostatočnú pozornosť prevencii v súvislosti so šírením nového koronavírusu.



Negatívnych je 389 vzoriek na nový koronavírus, v sobotu prešetrili 50


Na Slovensku je negatívnych 389 vzoriek na nový koronavírus. Počas soboty bolo prešetrených 50 vzoriek. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Naďalej sú tak potvrdené tri prípady ochorenia novým koronavírusom.

"Ako úzky kontakt potvrdených prípadov bolo identifikovaných a preverených 31 ľudí, ich vzorky boli odoslané na odber biologického materiálu na kliniku infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava," priblížila Eliášová. Prešetrené boli aj bežné kontakty týchto osôb, išlo o 150 ľudí. V ich prípadoch boli nariadené príslušné opatrenia v závislosti od epidemiologického rizika.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave v súvislosti s potvrdenými troma prípadmi ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji pracuje v pohotovostnom režime a zabezpečuje všetky potrebné preventívne opatrenia s dôrazom na maximálnu ochranu ľudí a s dôrazom na elimináciu rizika šírenia ochorenia. Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR, ktoré zatiaľ ako jediné v SR vykonáva laboratórnu diagnostiku vzoriek od osôb s podozrením na toto ochorenie, vyšetruje ďalšie klinické vzorky aj počas víkendu.

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.