Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Gáborík skóroval, LA však prehrali v Toronte po nájazdoch

Anze Kopitar v nájazde na brankára Toronta Jamesa Reimeho Foto: TASR/AP

Toronto vyhralo už piaty zápas za sebou.

New York 15. decembra (TASR) - V troch zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok sa predstavili traja slovenskí hokejisti, z nich bodoval iba Marián Gáborík. Útočník Los Angeles strelil svoj piaty gól v sezóne, no úradujúcemu šampiónovi stačil iba k zisku bodu, keďže prehral na ľade Toronta 3:4 po samostatných nájazdoch.

Kings prehrávali v Air Canada Centre po góloch Mikea Santorelliho a Codyho Fransona po prvej dvadsaťminútovke 0:2, no nezložili zbrane a dokázali skóre otočiť. Gáborík na začiatku tretej tretiny dostal hostí do vedenia 3:2, keď na dvakrát zužitkoval presnú prihrávku Justina Williamsa. Domáci dokázali vyrovnať v 49. minúte vďaka presilovkovému zásahu Jamesa van Riemsdyka a napokon uspeli v nájazdoch. V nich Gáborík svoj pokus nepremenil, keď v prvej sérii jeho strelu James Reimer vyrazil, jediným úspešným exekútorom v rozstrele bol domáci Joffrey Lupul. Toronto tak pokračuje v úspešnom ťažení, vyhralo už piaty zápas za sebou.

"Myslím si, že sme odohrali skvelé stretnutie. Bol to jeden z našich lepších víkendov, ukázali sme charakter a úžasnú túžbu po víťazstve. Veľa tímov by sa zlomilo po tom, čo za stavu 2:2 inkasovalo v úvode tretej tretiny rýchly gól, no my sme sa nevzdali a bojovali ďalej," povedal pre zámorské médiá brankár "javorových listov" Reimer, ktorý kryl 33 súperových striel a v nájazdoch ani raz neinkasoval. Radosť mal aj Santorelli, ktorý si dal k 29. narodeninám darček v podobe gólu a asistencie. "Nič lepšie ako dvojbodové víťazstvo som si nemohol priať," vyznal sa oslávenec. Naopak "kráľom" sa bod málil. "Je to frustrujúca prehra. Väčšinou dokážeme doviesť do úspešného konca zápas, v ktorom vedieme v tretej tretine. Je to naša silná stránka, no dnes sa nám to nepodarilo," smútil obranca LA Drew Doughty. Slovenský krídelník Richard Pánik opäť nastúpil až vo štvrtom útoku Maple Leafs, za necelých 9 minút vyslal na súperovu bránku jednu strelu. Gáborík bol so siedmimi streleckými pokusmi najaktívnejším hráčom zápasu, okrem gólu si pripísal aj plusku.

Gól Mariána Gáboríka




V ďalšom dueli Chicago vydrelo v domácom United Center víťazstvo 2:1 nad Calgary. Hostí síce poslal v 25. minúte do vedenia český útočník Jiří Hudler, no už o štyri minúty vyrovnal v presilovke Patrick Sharp a v záverečnej časti rozhodol o domácom triumfe Brandon Saad. Pri oboch góloch "jastrabov" asistoval kapitán Jonathan Toews. Blackhawks sa tak opäť vyhupli na čelo Centrálnej divízie pred St. Louis, Flames sa po piatej prehre v rade ocitli mimo postupových priečok, keď klesli v Západnej konferencii na 9. miesto. Útočník "jastrabov" Marián Hossa sa prezentoval jednou strelou, odsedel si dve trestné minúty a duel dokončil s pluskou.

Lundqvist zatiahol oponu

New York Rangers zvíťazili v Edmontone zásluhou gólov Dana Girardiho a Carla Hagelina 2:0 a prehĺbili tak trápenie "olejárov". Pre kanadský klub to bola už pätnásta prehra v uplynulých 16 zápasoch a štvrtá v rade, ktorá ho ešte viac prikovala k dnu tabuľky Západnej konferencie. Švédsky brankár "jazdcov" Henrik Lundqvist nemal veľa práce, k shutoutu mu stačilo kryť 16 striel domácich. "Nebol to pre mňa veľmi náročný zápas, no súper si sem-tam vytvoril nejakú šancu. Oilers sa nehrnuli dopredu, chceli sa najmä vyvarovať chýb, no my sme boli trpezliví, hrali múdro a počkali si na príležitosti. Celý zápas sme boli lepším tímom," zdôraznil Lundqvist, ktorý zaznamenal piate čisté konto v sezóne a 55. v profiligovej kariére. Rangers po treťom triumfe v rade poskočili na ôsme miesto vo Východnej konferencii.

Fotogaléria zo zápasov NHL




sumáre NHL:



TORONTO - LOS ANGELES 4:3 pp a sn (2:0, 0:2, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 14. Santorelli (Winnik, Holzer), 20. Franson (Kadri, Santorelli), 49. van Riemsdyk (Franson, Kessel), rozh. samost. nájazd Lupul - 37. Williams (Clifford, Martinez), 40. King (Regehr, Martinez), 42. GÁBORÍK (Williams, Stoll). Brankári: Reimer - Quick, strely na bránku: 31:36, 19.219 divákov.


EDMONTON - NEW YORK RANGERS 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly: 17. Girardi (Nash, Zuccarello-Aasen), 60. Hagelin (D. Moore). Brankári: Scrivens - Lundqvist, strely na bránku: 16:22, 16.839 divákov.


CHICAGO - CALGARY 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly: 29. Sharp (Toews, Kane), 53. Saad (Toews, Hjalmarsson) - 25. Hudler (Gaudreau, Brodie). Brankári: Raanta - Hiller, strely na bránku: 28:24, 21.572 divákov.


Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 16:17 1 0 1 +1 7 0
Marián Hossa (Chicago) 16:19 0 0 0 +1 1 2
Richard Pánik (Toronto) 8:53 0 0 0 0 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/