Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

VIDEO: Halák vychytal jubilejné víťazstvo v sezóne, Sekera asistoval

Slovenský brankár Jaroslav Halák z New Yorku Islanders odráža puk, sledujú ho obranca Travis Hamonic (3) z New Yorku Islanders a center Zac Rinaldo (36) z Philadelphie Flyers v zápase zámorskej NHL 19. januára 2015 v Uniondale. Foto: TASR/AP

V zápase Islanders proti Flyers mal slovenský hokejový brankár 86,21% úspešnosť zákrokov.

New York 19. januára (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák zaznamenal už svoje 25. víťazstvo v prebiehajúcom ročníku zámorskej NHL. Jeho New York Islanders triumfoval v pondelňajšom domácom zápase nad Philadelphiou Flyers 7:4. Dvadsaťdeväťročný gólman kryl 25 striel súpera a mal 86,21% úspešnosť zákrokov. Obranca Ľubomír Višňovský pre zranenie stále nehral. Zo štyroch slovenských hokejistov v akcii bodoval len Andrej Sekera, ktorý prispel asistenciou na víťazný gól k triumfu Caroliny na ľade Toronta v pomere 4:1. Richard Pánik, Marián Gáborík, ani Tomáš Kopecký nebodovali.

Islanders si vďaka víťazstvu v gólovo bohatom zápase zabezpečili, že minimálne najbližších osem dní, teda až do All-Star víkendu, budú na čele Metropolitnej divízie. "Ostrovania" sú päť bodov pred Pittsburghom a na lídra celej Východnej konferencie Tampu Bay strácajú len jeden bod. Prvou hviezdou zápasu s Flyers sa stal ruský útočník Nikolaj Kuľomin, ktorý strelil dva góly a zaznamenal jednu asistenciu. Islanders však opäť potvrdili, že majú útočnú silu rozloženú do všetkých formácií a na siedmich góloch sa podieľali piati rôzni hráči, ktorí vyprodukovali 41 striel.



"Sebavedomie, zodpovednosť a líderstvo, to sú veci, ktoré charakterizujú našu hru. Hráčom som hneď na začiatku sezóny povedal, že úspešní budeme len vtedy, keď budú tieto veci fungovať. Zatiaľ som s fungovaním nášho tímu veľmi spokojný," povedal pre nhl.com tréner Jack Capuano. Halák zaznamenal 25 zásahov a pripísal si 25. víťazstvo v sezóne. Slovenský brankár chytal aj napriek tomu, že mu nevyšiel posledný zápas na ľade bývalého klubu Montrealu a postavil sa do bránky 10-krát z uplynulých 11 zápasov Islanders. "V Montreale mu hráči veľmi nepomohli a preto sme mu chceli dať ešte šancu pred pauzou," dodal Capuano pre newsday.com. Halák sa v závere týždňa predstaví v Columbuse na svojom prvom Zápase hviezd v kariére. V počte víťazstiev sa delí o druhé miesto v NHL, ale úspešnosť zásahov mu klesla na 91 percent. Halák prvýkrát v tejto sezóne vyhral, keď inkasoval viac ako tri góly. Najviac ho bude mrzieť zásah z hokejky Clauda Girouxa, pred ktorým spravil za bránkou hrúbku a "letci" znížili na 3:5.



Carolina vyhrala v Toronte 4:1 a potvrdila dobrú formu z posledných dní. Napriek tomu, že v januári vyhrali Hurricanes 6 z 9 zápasov, sú stále na poslednom mieste Metropolitnej divízie. Hurricanes skórovali v prvej tretine dvakrát v priebehu 41 sekúnd. Skóre otvoril Brad Malone a následne využil sólový nájazd Elias Lindholm. Druhý gól bol napokon víťazný a niesol aj slovenskú pečať. Obranca Andrej Sekera totiž zblokoval strelu domácich, čím vysunul do brejku mladého švédskeho útočníka a ten dal svoj 9. gól v sezóne. Sekera zaznamenal 14. asistenciu v sezóne, na ľade strávil viac ako 24 minút a mal dva plusové body a tri strely. V drese Maple Leafs odohral 10 minút a 19 sekúnd útočník Richard Pánik a zaznamenal dva strelecké pokusy. Toronto pokračuje v kríze, keď prehralo piaty zápas za sebou a z posledných 16 duelov zvíťazilo len v troch. "Hráči Toronta sú frustrovaní, ale to isté sa dá povedať aj o nás, hoci sme vyhrali. Stále sme v tabuľke veľmi nízko. Dnes sme hrali konečne v kompletnej zostave a zápas sme si užili," povedal autor dvoch gólov Caroliny Eric Staal.



Vancouver vyhral tretí zápas za sebou, keď naplno bodoval na ľade Floridy po víťazstve 2:1. Brankár Canucks Ryan Miller bol blízko k tretiemu čistému kontu za sebou, ale napokon inkasoval necelé tri minúty pred koncom z hokejky Brandona Pirriho. Miller dostal gól po 200 minútach a 45 sekundách. Tridsaťštyriročný brankár sa mohol stať len druhým gólmanom v histórii Canucks s tromi čistými kontami v rade. Zatiaľ sa to podarilo len Robertovi Luongovi, ktorý už pôsobí práve v drese Floridy. Panthers prehrali štvrtýkrát za sebou, v ich drese odohral 10:36 minúty útočník Tomáš Kopecký, ktorý sa do štatistík zapísal len dvomi strelami.

"Plamene" z Calgary vyhrali na horúcom ľade Los Angeles 2:1, keď 52 sekúnd pred koncom predĺženia rozhodol svojim 12. gólom v sezóne obranca Dennis Wideman. Po jeho strele z uhla najskôr rozhodcovia rozpažili a hralo sa ďalej, ale videozáznam dokázal, že puk trafil kameru vnútri v bránke a gól platil. Flames vyhrali štvrtýkrát na päťzápasovom tripe u súperov z Pacifickej divízie a všetky víťazstvá vychytal 23-ročný fínsky brankár Joni Ortio, ktorého len nedávno povolalo vedenie klubu z farmy v AHL. "Vedel som, že to bude náročný zápas, pretože Kings sú doma silní. Nepúšťali sme ich však do veľa šancí, v obrane sme odviedli skvelú prácu," povedal Ortio. Dvakrát jeho pozornosť otestoval aj Marián Gáborík, ale neuspel. Slovenský útočník pobudol na ľade 17 a pol minúty, ale nebodoval.



Hokejisti St. Louis hrajú počas série domácich zápasov dobre a robia radosť svojim divákom. Blues v šiestom zápase v Scottrade Center za sebou zdolali Colorado 3:1 a vyhrali v domácej sérii päť zápasov. Blues už neodohrajú pred All-Star víkendom ani jeden zápas, domácu sériu ukončia 29. januára proti Nashvillu. "Pauza nám padne vhod, tešíme sa na ňu," povedal strelec víťazného gólu Jaden Schwartz. Brankár Brian Elliott potreboval na víťazstvo len 17 zákrokov. Elliott vedie štatistiky NHL s priemerom 1,86 inkasovaného gólu na zápas a je štvrtý s úspešnosťou zákrokov 93,0 percenta. Columbus vyhral v Minnesote 3:1, keď nerozhodný stav zlomil v tretej tretine v presilovke o dvoch hráčov obranca James Wisniewski. Ten bol pri všetkých troch góloch Blue Jackets a s bilanciou 1+2 sa stal prvou hviezdou zápasu. Ryan Johansen prerušil svoju sériu 13 zápasov s kanadským bodom, ale potešil sa aspoň z víťazstva tímu. Brankár Devan Dubnyk nastúpil po výmene z Arizony tretíkrát za sebou a prehral prvý zápas.

"Diabli" z New Jersey vyhrali vo svojom poslednom zápase pred prestávkou na ľade San Jose 5:2. V treťom zápase za sebou chýbal Devils pre chrípku najproduktívnejší hráč Jaromír Jágr.


Sumáre NHL:

NY ISLANDERS - PHILADELPHIA 7:4 (2:0, 3:2, 2:2)
Góly: 2. Grabner (Kuľomin, Boychuk), 9. Kuľomin (Boychuk, Grabner), 25. Kuľomin, 32. Bailey (Leddy, Strome), 40. Tavares (Nielsen), 46. Leddy (Tavares, Okposo), 59. Lee – 30. Streit (B. Schenn, Voráček), 36. Del Zotto (Voráček, B. Schenn), 41. Giroux (Rinaldo), 58. VandeVelde (L. Schenn). Brankári: HALÁK - Zepp (32. Emery), strely na bránku: 41:29, 16.170 divákov.

TORONTO - CAROLINA 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Góly: 55. Kadri (Rielly, Franson) – 8. Malone (Dwyer, McClement), 8. Lindholm (SEKERA), 21. E. Staal (J. Staal, Tlustý), 59. E. Staal (J. Staal, Rask). Brankári: Bernier (21. Reimer) - Chudobin, strely na bránku: 35:32, 18.979 divákov.

FLORIDA - VANCOUVER 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Góly: 58. Pirri (Bolland) – 4. Vrbata (D. Sedin, H. Sedin), 9. Horvat (Hansen, Hamhuis). Brankári: Luongo - Miller, strely na bránku: 24:23, 9373 divákov.

ST. LOUIS - COLORADO 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Góly: 9. Gunnarsson (Schwart, Šťastný), 21. Schwartz (Steen), 31. Oshie (Backes, Steen) – 14. Duchene. Brankári: Elliott - Varlamov, strely na bránku: 30:18, 19.187 divákov.

MINNESOTA - COLUMBUS 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Góly: 19. Parise (Koivu, Pominville) – 8. Dubinsky (Wisniewski, Connauton), 46. Wisniewski (Foligno, Hartnell), 57. Hartnell (Wisniewski). Brankári: Dubnyk - Bobrovskij, strely na bránku: 26:23, 19.064 divákov.

LOS ANGELES - CALGARY 1:2 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 51. Greene (Brown, Lewis) – 54. Monahan, 65. Wideman (Russell, Gaudreau). Brankári: Quick - Ortio, strely na bránku: 34:23, 18.230 divákov.

SAN JOSE - NEW JERSEY 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Góly: 4. Pavelski (Thornton), 24. Nieto (Kennedy, Hertl) – 16. Tootoo (Sestito, Josefson), 17. Bernier (Gomez), 35. Cammalleri (Henrique, Gomez), 52. Zajac (Larsson, Havlát), 55. Josefson (Henrique, Merrill). Brankári: Stalock - Schneider, strely na bránku: 36:34, 17.562 divákov.


Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Carolina) 24:06 0 1 1 2 3 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 17:27 0 0 0 0 2 2

Richard Pánik (Toronto) 10:19 0 0 0 0 2 0

Tomáš Kopecký (Florida) 10:36 0 0 0 0 2 0

Jaroslav Halák (Islanders) 59:52 4/29 86,2


/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/