Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Meszároš prispel asistenciou k výhre Buffala nad Torontom

Hráč Bostonu Slovák Andrej Meszároš (vľavo) a jeho spoluhráči ďakujú svojmu brankárovi Tuukkovi Raskovi, archívne foto Foto: TASR/AP

Boston stále bez zraneného kapitána Zdena Cháru po dvoch prehrách zvíťazil nad Carolinou tesne 2:1.

New York 16. novembra (TASR) - V dvanástich zápasoch zámorskej NHL sa v noci na nedeľu predstavilo päť slovenských hokejistov, z nich bodoval iba Andrej Meszároš. Obranca Buffala sa jednou asistenciou podieľal na presvedčivom domácom víťazstve Sabres nad Torontom 6:2.

Meszároš odohral vyše 19 minút a duel dokončil s dvoma plusovými bodmi, v drese Maple Leafs si Richard Pánik počas 13:14 min pripísal jeden strelecký pokus. Z výhry sa tešil aj Marián Gáborík, ktorého Los Angeles zdolalo v mestskom derby Anaheim 3:2 po predĺžení. Slovenský krídelník sa počas takmer 20-minútového pobytu na ľade prezentoval až piatimi strelami a zapísal si jednu mínusku. NY Islanders v zostave s obrancom Ľubomírom Višňovským podľahli domácej Tampe Bay 2:5, v bránke "ostrovanov" dostal šancu Chad Johnson, Jaroslav Halák bol na striedačke.

Gólová asistencia Andreja Meszároša:





Boston stále bez zraneného kapitána Zdena Cháru po dvoch prehrách zvíťazil nad Carolinou tesne 2:1, pričom všetky góly padli ešte v prvej tretine duelu. Vo 8. minúte išli do vedenia hostia zásluhou Jiřího Tlustého, no v 15. vyrovnal po veľkej hrúbke slovenského obrancu Andreja Sekeru útočník Bruins Seth Griffith. Posledný gól duelu strelil 50 sekúnd pred prvou sirénou Patrice Bergeron. Sekera bol najvyťaženejším hráčom celého zápasu, keď odohral 24:14 minút a dvakrát ohrozil súperovho brankára. "Možno to nebol najlepší zápas pre divákov, ale je dôležité, že sme vyhrali a prerušili zlú sériu," povedal zámorským médiám fínsky brankár Bostonu Tuukka Rask, ktorý chytil 33 z 34 striel Hurricanes. Najviac podržal svoj tím v tretej tretine, v ktorej Carolina vyhrala na strely 15:4.

O víťazstve Los Angeles nad Anaheimom 3:2 rozhodol v predĺžení svoj prvým gólom v sezóne útočník Jarret Stoll a zaznamenal svoj jubilejný 200. bod v drese Kings. "Veľmi som potreboval ten gól. Konečne mi to tam padlo, už som bol pod tlakom," povedal Stoll, ktorý skóroval prvýkrát od 9. apríla. Anaheim remizoval po 60 minútach v piatom zápase za sebou a vytvoril tak klubový rekord. Oba tímy sa stretli druhýkrát v priebehu troch dní, v prvom zápase vyhral Anaheim 6:5 po nájazdoch. Derby zápasy mali výbornú úroveň a iskru, dokopy v nich diváci videli až 162 bodyčekov. "Stretli sa dva špičkové tímy a súboj s Kings je vždy prestížny. Minule sme zdolali my ich, teraz nám to vrátili," povedal útočník Ducks Ryan Getzlaf, ktorému stále vo formácii chýbal z mumpsu sa zotavujúci Corey Perry. Marián Gáborík vyslal na brankára Ducks Frederika Andersena päť striel, ale nebodoval. Útočník Kings Tyler Toffoli strelil svoj štvrtý gól v oslabení a v tejto štatistike kraľuje celej NHL.



Buffalo zdolalo Toronto 6:2 a tešilo sa z prvého domáceho víťazstva v sezóne v riadnom čase. Sabres strelili s výnimkou nájazdov prvýkrát v sezóne viac ako tri góly a prerušili päťzápasovú sériu prehier. "Ani si nepamätám, kedy sme naposledy dali toľko gólov. Dnes nám vychádzalo všetko, bol to výborný zápas," povedal útočník Tyler Ennis, ktorý otvoril skóre duelu a pridal dve asistencie. "Nezdvojnásobili sme počet našich strelených gólov v sezóne?," vtipkoval tréner Sabres Ted Nolan. Dva presné zásahy, z toho jeden v oslabení, zaznamenal Zemgus Girgensons. Buffalo strelilo najviac gólov od 31. januára 2013, keď zdolalo Boston 7:4. O štyri góly vyhrali Sabres prvýkrát od 27. marca 2012, vtedy vyhrali nad Washingtonom 5:1. Do zostavy Buffala sa vrátil obranca Andrej Meszároš a za šancu sa odvďačil druhou asistenciou v sezóne.



Dvadsaťdeväťročný zadák zaznamenal vo svojom 13. zápase v prebiehajúcom ročníku okrem asistencie aj dva plusové body a vylepšil svoju negatívnu bilanciu na -8. Za Toronto nebodoval v štvrtom zápase za sebou útočník Richard Pánik. Toronto dostalo prvýkrát v sezóne šesť gólov, všetky inkasoval James Reimer, ktorý čelil 35 strelám.

Tampa Bay zastavila víťaznú sériu New Yorku Islanders na čísle 5. "Blesky" vyhrali 5:2, hoci v prvej tretine prehrávali 1:2. V bránke Islanders dostal pred Jaroslavom Halákom šancu Chad Johnson, ktorý inkasoval päť gólov z 28 striel. Víťazný gól strelil Cedric Paquette, ktorý sa vrátil do zostavy a nahradil nováčika Jonathana Drouina. "Aj napriek prehre si myslím, že sme podali dobrý výkon. Musíme zotrvať na tejto ceste a ďalšie víťazstvá určite prídu," povedal tréner "ostrovanov" John Capuano. Slovenský obranca Islanders Ľubomír Višňovský nastúpil na svoj 11. zápas v sezóne, ale bilanciu 1+3 si nevylepšil. Do štatistík si pripísal mínusový bod.



V Pittsburghu sa už-už radovali z víťazstva hokejisti New Yorku Rangers, ale napokon zápas prehrali. Táto poriadne kuriózna situácia sa udiala v samostatných nájazdoch. Obranca "jazdcov" Dan Boyle v tretej sérii premenil rozhodujúci nájazd, keď prekonal Marca-Andreho Fleuryho a spokojní hráči Rangers sa pobrali do šatne oslavovať. Naopak hokejisti Pittburghu odchádzali z ľadu smutní. Po pár minútach sa však zistilo, že Boyle zakončil svoj nájazd do žrde a puk sa do bránky dostal až po jeho druhom dotyku, čo pravidlá nedovoľujú. Gól teda neplatil a hráči sa museli vrátiť na ľad. V štvrtej sérii skóroval Brandon Sutter, následne Rick Nash nie a tak napokon po divokom priebehu vyhral Pittsburgh. "Už som mal dole masku a dres, bol som nahnevaný, že som dostal gól a že sme prehrali. Napokon sa to celé otočilo a som šťastný," povedal Fleury, ktorý vychytal 10. víťazstvo v kariére. "Všetci sme už boli v šatni v tom, že sme prehrali. Napokon sa udialo niečo, čo som ešte nezažil," smial sa ruský útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin. Hráči Rangers boli z verdiktu poriadne šokovaní, podľa trénera Alaina Vigneaulta mala polovica hráčov už zbalené hokejky. Brankár Henrik Lundqvist si dal dole masku, ale betóny si nechal, pretože tušil, že sa niečo môže stať. "Keď mi Dan opisoval situáciu pri svojom nájazde, mal som zlý pocit, že sa tam ešte môžeme vrátiť. Napokon sa to aj stalo. Sme smutní, ale takto je to správne. Aj my by sme sa hnevali, keby rozhodol gól, ktorý nemal platiť," konštatoval švédsky brankár, ktorý v predĺžení zneškodnil sólové nájazdy Sidneyho Crosbyho a Krisa Letanga. Duel sa v riadnom čase skončil 2:2 a diváci videli vynikajúci hokej.



Montreal zdolal Philadelphiu 6:3, keď strelil tri góly v presilovkách. Flyers sa dvakrát dostali na rozdiel jedného gólu, znížili na 2:3 a 3:4, ale posledné slovo v zápase mal Dale Weise a dvomi gólmi v záverečnej desaťminútovke potvrdil víťazstvo Canadiens. Ďalšími dvojgólovými strelcami duelu boli domáci Pierre-Alexandre Parenteau a hosťujúci Brayden Schenn. Štyridsaťročný ruský obranca Sergej Gončar, ktorého Montreal získal výmenou z Dallasu, zaznamenal dve asistencie a tešil sa z okrúhleho 800. bodu v kariére. "Som veľmi spokojný so Sergejovou hrou. Má veľký prehľad, vie zachovať pokoj a je veľmi silný s pukom," povedal tréner Montrealu Michel Therrien, ktorý zaznamenal jubilejné 300. víťazstvo v NHL. Český útočník Jakub Voráček asistoval pri dvoch góloch a natiahol svoju bodovú sériu na 10 zápasov.



Skvelý návrat po zranení absolvoval ruský brankár Columbusu Sergej Bobrovskij. V zápase so San Jose zaznamenal 36 zákrokov a výraznou mierou prispel k víťazstvu 2:1. Bobrovskij, ktorý pre zlomený prst vynechal osem zápasov, sa tešil zo 100. víťazstva v kariére. Blue Jackets vyhrali druhýkrát po tom, ako zastavili osemzápasovú sériu prehier. Slovenský útočník Columbusu Marko Daňo je stále na farme v AHL.



Colorado vyhralo na ľade New Jersey 3:2, keď víťazný gól strelil 2 minúty a 53 sekúnd pred koncom Matt Duchene. Minnesota triumfovala na ľade Dallasu tesne 2:1 vďaka solídnemu výkonu brankára Darcyho Kuempera (27 zákrokov) a víťaznému gólu Mikaela Granlunda zo 40. sekundy tretej tretiny. Wild od roku 2003 vyhrali v American Airlines Centre len druhýkrát v riadnom čase. V kanadskom derby vyhrali hráči Calgary nad Ottawou 4:2, prvé víťazstvo od 14. októbra vychytal fínsky brankár Kari Rämö.



O tesnom víťazstve Nashvillu 2:1 nad Winnipegom rozhodol v čase 57:58 Craig Smith a pomohol trénerovi Petrovi Laviolettevi k jubilejnému 400. víťazstvu v NHL. Švédsky nováčik Predators Filip Forsberg nebodoval prvýkrát po siedmich dueloch. Skvelú formu potvrdili hokejisti St. Louis, ktorí zdolali Washington 4:1 a vyhrali 10 z posledných 11 duelov. Prvé dva góly strelila formácia "STL Line", skóre otvoril Jori Lehterä, na 2:1 upravil Jaden Schwartz. Tretí člen formácie Vladimir Tarasenko síce prerušil sedemzápasovú sériu s minimálne bodom, ale podal dobrý výkon.



Sumáre NHL:



BOSTON - CAROLINA 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Góly: 15. Griffith, 20. Bergeron (Marchand, Seidenberg) – 8. Tlustý (Faulk, E. Staal). Brankári: Rask - Ward, strely na bránku: 25:34, 17.565 divákov.



DALLAS - MINNESOTA 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 26. Roussel (Fiddler, Hemský) – 36. Haula (Carter), 41. Granlund (Coyle). Brankári: Lehtonen - Kuemper, strely na bránku: 28:22, 17.543 divákov.


LOS ANGELES - ANAHEIM 3:2 pp (0:0, 1:2, 1:0 - 1:0)

Góly: 37. Toffoli (Stoll), 50. Kopitar (Doughty, Muzzin), 63. Stoll (Williams, Muzzin) – 29. Etem (Maroon, Getzlaf), 39. Kesler (Allen, Vatanen). Brankári: Quick - Andersen, strely na bránku: 37:29, 18.230.

BUFFALO - TORONTO 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Góly: 16. Ennis (Stafford, Moulson), 19. Girgensons (Flynn, Strachan), 28. Stafford (Deslauriers, MESZÁROŠ), 39. Moulson (Ennis, Weber), 42. Myers (Moulson, Ennis), 45. Girgensons (McCormick) – 39. Clarkson (Franson, Kadri), 40. Kessel (van Riemsdyk, Rielly). Brankári: Neuvirth - Reimer, strely na bránku: 35:34, 19.070 divákov.

MONTREAL - PHILADELPHIA 6:3 (2:0, 1:2, 3:1)

Góly: 7. Parenteau (Pacioretty, Markov), 9. Desharnais (Pacioretty, Markov), 27. Subban (Galchenyuk, Plekanec), 42. Parenteau (Gončar, Desharnais), 54. Weise (Galchenyuk, Gončar), 58. Weise (Plekanec, Galchenyuk) – 33. B. Schenn (Voráček, Grossmann), 39. B. Schenn (Giroux, Voráček), 46. Read (Colaiacovo, Couturier). Brankári: Price - Emery, strely na bránku: 28:29, 21.287 divákov.

TAMPA BAY – NY ISLANDERS 5:2 (3:2, 1:0, 1:0)

Góly: 9. Callahan (Garrison, Filppula), 14. Filppula (Stamkos, Garrison), 16. Paquette (Namestnikov, Killorn), 22. Johnson (Palát, Kučerov), 56. Gudas (Callahan) – 8. Nelson (Tavares, Okposo), 12. Bailey (Boychuk, Leddy). Brankári: Bishop - Ch. Johnson, strely na bránku: 28:27, 19.204.

NEW JERSEY - COLORADO 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Góly: 3. Havlát (Ryder, Eliáš), 49. Gelinas (Eliáš) – 9. Mitchell (Landeskog, Iginla), 53. E. Johnson, 58. Duchene (Barrie, Tanguay). Brankári: Schneider - Varlamov, strely na bránku: 25:29, 15.626 divákov.

PITTSBURGH - NY RANGERS 3:2 pp a sn (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 15. Comeau (Hörnqvist, Malkin), 29. Malkin (Spaling), rozh. nájazd Sutter – 15. Stempniak (Girardi, Hagelin), 17. St. Louis (Brassard, Nash). Brankári: Fleury - Lundqvist, strely na bránku: 38:31, 18.562 divákov.

COLUMBUS - SAN JOSE 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 15. Savard (Cracknell, Anisimov), 37. Atkinson (J. Johnson, Jenner) – 40. Pavelski (Thornton, Hertl). Brankári: Bobrovskij - Niemi, strely na bránku: 28:37, 15.950 divákov.

NASHVILLE - WINNIPEG 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 36. Neal (Ribeiro), 58. Smith (Järnkrok) – 27. Wheeler (Kane). Brankári: Rinne - Pavelec, strely na bránku: 29:22, 17.113 divákov.

ST. LOUIS - WASHINGTON 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Góly: 10. Lehterä (Schwartz, Shattenkirk), 33. Schwartz (Shattenkirk, Gunnarsson), 41. Backes (Berglund), 57. Berglund (Oshie, Backes) – 27. Ward (Green, Schmidt). Brankári: Elliott - Peters, strely na bránku: 34:25, 19.339 divákov.



CALGARY - OTTAWA 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)

Góly: 29. Byron (Bärtschi, Jooris), 43. Granlund (Bouma), 46. Jooris (Glencross, Giordano), 53. Bouma (Granlund) – 13. MacArthur (Karlsson, Turris), 48. Ryan (Michálek, Gryba). Brankári: Rämö - Anderson, strely na bránku: 25:25, 19.289 divákov.



Slováci v akcii:



Andrej Meszároš (Buffalo) 19:09 0 1 1 2 0 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 19:24 0 0 0 -1 5 0
Richard Pánik (Toronto) 13:14 0 0 0 0 1 0
Andrej Sekera (Carolia) 24:14 0 0 0 0 2 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 19:04 0 0 0 -1 0 0


/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/