Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Novinky z NHL: Bývalí hráči podali spoločnú žalobu na vedenie ligy

Slovenský pravý krídelník Chicaga Marián Hossa (uprostred), vľavo ľavý krídelník Rangers Rick Nash v zápase zámorskej hokejovej NHL New York Rangers - Chicago Blackhawks Foto: TASR/AP

Tvrdia, že vedenie ligy malo znalosti a zdroje na to, aby dokázalo zabrániť poraneniam hlavy, dostatočne nevarovalo hráčov a podporovalo násilnú hru, ktorá viedla k ich zraneniam.

Buffalo 21. októbra (TASR) - Bývalí hráči zámorskej hokejovej NHL podali na federálny súd v americkom štáte Minnesota spoločnú žalobu na vedenie profiligy za otrasy mozgu, ktoré poznačili ich hráčske kariéry.

Kombináciou už predtým jednotlivo podaných žalôb hokejistov sa bude zoberať sudkyňa Susan Richardová Nelsonová. Šestica Dan LaCouture, Michael Peluso, Gary Leeman, Bernie Nicholls, David Christian a Reed Larson žiada od vedenia NHL kompenzácie za zranenia hlavy.

Tvrdia, že vedenie ligy malo znalosti a zdroje na to, aby dokázalo zabrániť poraneniam hlavy, dostatočne nevarovalo hráčov a podporovalo násilnú hru, ktorá viedla k ich zraneniam. Informovala agentúra AP.

Hašekovu 39-tku vyvesia v aréne Buffala

Klub zámorskej hokejovej NHL Buffalo Sabres vyvesí v januári pod strop svojej domovskej arény dres s číslom 39, ktorý si obliekal legendárny český brankár Dominik Hašek. Slávnostný ceremoniál v hale First Niagara Center sa uskutoční 13. januára 2015 pred duelom s Detroitom Red Wings.

Hašek bol v poradí piaty a zároveň posledný hráč Buffala s 39-tkou na drese a bude iba siedmy hokejista klubu, ktorému sa ušla takáto pocta. Pripojí sa tak ku Gilbertovi Perreaultovi (číslo 11), Rickovi Martinovi (7), Renemu Robertovi (14), Timovi Hortonovi (2), Dannymu Gareovi (18) a Patovi LaFontaineovi (16).

Hašeka uviedli už v marci do klubovej Siene slávy a od 17. novembra bude ako prvý Čech v histórii aj členom Siene slávy NHL. Štyridsaťdeväťročný bývalý gólman odštartoval svoju kariéru v profilige v roku 1990 v drese Chicaga, no po dvoch sezónach zamieril do Buffala, v ktorom strávil desať rokov a vytvoril klubové rekordy v počte odchytaných zápasov (491), víťazstiev (234) i shuoutov (55). Šesťnásobný držiteľ Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára ligy pôsobil neskôr aj v Ottawe a Detroite, s ktorým získal dvakrát Stanleyho pohár.

Ako prvý gólman v histórii získal aj dve Hartovej trofeje (1997, 1998) a na konte má aj ceny Williama M. Jenningsa (1994, 2001) a Lestera B. Pearsona (1997, 1998).

Torontu bude šesť týždňov chýbať útočník Kozun


Brandon Kozun
Foto: TASR/AP


Zámorský hokejový tím NHL Toronto Maple Leafs sa minimálne šesť týždňov musí pre zranenie členka zaobísť bez útočníka Brandona Kozuna. Médiám to povedal tréner Randy Carlyle.

Kozun sa zranil v piatkovom zápase proti Detroitu Red Wings (1:4), keď nepríjemne narazil na mantinel a z ľadu odišiel za pomoci spoluhráčov a lekára.

Nováčik v NHL zaznamenal v piatich zápasoch jednu asistenciu. Sezónu začal v druhom útoku s Nazemom Kadrim a Joffreym Lupulom, ale v čase zranenia bol vo štvrtej formácii.

Dvadsaťštyriročného hokejistu si v roku 2009 vybrali vo vstupnom drafte v šiestom kole zo 179. miesta Los Angeles Kings, ale v drese "kráľov" šancu nedostal a po štyroch sezónach na farme v Manchestri Monarchs sa v lete upísal Torontu.

Obranca Dallasu Nemeth si v základnej časti sezóny už nezahrá


Patrik Nemeth
Foto: TASR/AP

Švédsky hokejový obranca Patrik Nemeth si v základnej časti prebiehajúcej sezóny NHL už nezahrá. Dvadsaťdvaročný bek Dallasu Stars utrpel v sobotňajšom zápase s Philadelphia Flyers (5:6 pp) zranenie ruky a o deň neskôr absolvoval operáciu.

Nemetha zranil v prvej tretine duelu R.J. Umberger, ktorý mu korčuľou rozrezal ruku. "Ide o vážne roztrhnutie mäkkých tkanív. Nechcem zachádzať do detailov, pretože ich presne nepoznám, ale dúfam, že sa dokáže plne uzdraviť," povedal tréner "hviezd" Lindy Ruff. Jeho miesto v zostave by mal zaplniť Jamie Oleksiak.

Nemeth stihol v prebiehajúcom ročníku odohrať päť duelov, v ktorých získal jednu "plusku". Vo svojej premiérovej sezóne v zámorí si pripísal osem štartov.

Anaheim povolal brankára Gibsona, na farmu putuje LaBarbera



Zámorský hokejový klub NHL Anaheim Ducks povolal z farmy brankára Johna Gibsona. Opačným smerom putuje do tímu AHL Norfolk Admirals Jason LaBarbera.

Dvadsaťjedenročný Gibson odchytal za Norfolk v tejto sezóne dva zápasy s priemerom 3,05 inkasovaného gólu na zápas a s percentuálnou úspešnosťou zásahov 90,2. V NHL má na konte zatiaľ štyri zápasy, v minulej sezóne vychytal tri víťazstvá v troch štartoch. V tejto sezóne chytal v otváracom zápase Ducks proti Pittsburgu Penguins, inkasoval šesť gólov z 39 striel a jeho tím prehral 4:6.