Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Montreal zdolal Rangers 7:4 a zostáva v hre o postup do finále

Hokejista Montrealu Rene Bourque (vpravo) sa teší po strelení gólu so spoluhráčom Francisom Bouillonom v piatom zápase finálovej série Východnej konferencie NHL Montreal Canadiens - New York Rangers. Foto: TASR/AP

Šiesty súboj je na programe v noci na piatok v newyorskej Madison Square Garden.

New York 28. mája (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers nevyužili prvú príležitosť na postup do záverečného súboja o Stanleyho pohár. V piatom finálovom dueli play off Východnej konferencie NHL prehrali v noci na stredu na ľade Montrealu Canadiens 4:7, v sérii však stále vedú 3:2 na zápasy.

Večer Reneho Bourquea

Hrdinom večera bol autor troch gólov kanadského tímu Rene Bourque, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Skúsený tridsaťdvaročný útočník tak v play off strelil už osem gólov a v tejto štatistike sa dostal na delenú druhú priečku za desaťgólového lídra NHL Mariána Gáboríka z Los Angeles. "Hetrik je pekný. No myslím si, že najdôležitejšie bolo jednoznačne to, že sme zvíťazili a predĺžili sériu. Som rád, že som pomohol a odohral dobrý zápas," uviedol.

Bourque sa strelecky prebudil až vo vyraďovacej fáze sezóny. Kým v 63 zápasoch základnej časti nazbieral iba 16 bodov (9+7), tak v 16 v boji o Stanleyho pohár ich má na konte už jedenásť (8+3). "Miluje túto fázu sezóny. Zlepší sa a pomáha tímu. Užíva si tú šancu, ktorú máme a stane sa z neho líder tímu. Nedal len tri góly, ale hlavne veľmi dobre načasované góly. Bolo to skvelé," pochválil svojho spoluhráča mladík Brendan Gallagher, ktorý si v zápase pripísal jednu asistenciu.

Brankár New Yorku Rangers Henrik Lunqvist sleduje puk v piatom zápase finálovej série Východnej konferencie NHL Montreal Canadiens - New York Rangers.
Foto: TASR/AP


Montreal viedol po úvodnej dvadsaťminútovke tesne 2:1. Na začiatku druhej časti pridali Max Pacioretty a Bourque ďalšie dva góly, no Rangers dokázali za necelých päť minút vyrovnať na 4:4. Montreal nakoniec viedol aj po druhom dejstve, keď sa opäť presadil Bourque, ktorý v 47. minúte zvýšil už na 6:4 a skompletizoval hetrik. "Bolo super, že sme sa dostali opäť do vedenia. Tvrdo sme dreli, aby sme si vypracovali náskok 4:1 a oni to dokázali stiahnuť... Takže piaty gól bol pre nás veľmi dôležitý," pokračoval Bourque.

Za hostí sa darilo mladíkovi Krederovi, ktorý zaznamenal 1+3

V drese hostí sa darilo dvadsaťtriročnému krídelníkovi Chrisovi Kreiderovi, ktorý prihral na prvé tri góly "jazdcov" a štvrtý sám dal. V deviatich dueloch play off tak nazbieral už desať bodov (4+6).

Menej spokojný so svojím výkonom bol brankár Rangers. "Jednoducho som nebol dosť dobrý. Je ťažké analyzovať to takto skoro po zápase, no bola to kombinácia viacerých vecí. Zápas sme začali oslabením a to nás akoby zabrzdilo. Musíme hrať lepšie, vrátane mňa," sypal si popol na hlavu Henrik Lundqvist, ktorého vyhnal z bránky štvrtý gól domácich. Nahradil ho Cam Talbot. "Bolo lepšie, aby tam išiel Talbot. Samozrejme, dúfal som, že to ešte otočíme, a boli sme blízko, no nepodarilo sa nám to. Teraz sa musíme sústrediť na šiesty zápas," dodal švédsky gólman.

Šiesty súboj je na programe v noci na piatok v newyorskej Madison Square Garden. "Canadiens teraz získali malú nádej, no to nezmení spôsob nášho myslenia. My sa musíme starať sami o seba a o našu hru. Nehráme tak, ako dnes a nebudeme tak hrať ani ďalší zápas. Takže ideme domov, kde už budeme oveľa lepší," dodal center Rangers Brad Richards.


Hviezdny večer Reneho Bourquea



Zostrih celého zápasu



play off NHL - piaty zápas finále Východnej konferencie:

MONTREAL - NEW YORK RANGERS 7:4 (2:1, 3:3, 2:0)



Góly: 2. Galchenyuk (Subban, Markov), 13. Plekanec (Gionta, Galchenyuk), 24. Pacioretty (Gallagher, Markov), 27. Bourque (Eller, Vanek), 36. Bourque (Weise, Eller), 47. Bourque (Weise, Markov), 56. Deshanais (Pacioretty) - 11. Stepan (Kreider, Staal), 30. Nash (McDonagh, Kreider), 33. Stepan (Kreider, Nash), 35. Kreider (McDonagh, Brassard). Brankári: Tokarski - Lundqvist (Talbot), strely na bránku: 28:27. Diváci: 21.273.

/stav série: 2:3/