Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

NOVINKY Z NHL: Vokoun ukončil kariéru

Tomáš Vokoun Foto: TASR/AP

V profilige odohral 700 stretnutí a vychytal rovných 300 víťazstiev.

Pittsburgh 15. decembra (TASR) - Český hokejový brankár Tomáš Vokoun ukončil vo veku 38 rokov úspešnú hráčsku kariéru. Dvojnásobný majster sveta a bronzový medailista zo ZOH 2006 v Turíne čakal na vhodnú ponuku z NHL, tá však neprišla a tak sa po 15 sezónach v profilige rozhodol zavesiť korčule na klinec.

"Je to definitívne. Už niet na čo čakať," priznal Vokoun v rozhovore pre český denník Sport. Jeho situácia bola sťažená tým, že po komplikáciách s krvnou zrazeninou musel vynechať celú minulú sezónu. Ešte v októbri tvrdo trénoval a pokúšal sa o návrat. Telefonátov mal viac, kluby ho však chceli len na dočasný "záskok", čo odmietol. "Raz to prísť muselo. Keď sa ohliadnem späť, nemám čo ľutovať. Môžem odísť so vztýčenou hlavou," vyhlásil brankár, ktorý už v apríli 2013 ukončil kariéru v reprezentácii.

Vokoun naposledy pôsobil v Pittsburghu, v NHL chytal aj za Montreal, Nashville, Floridu a Washington. V profilige odohral 700 stretnutí, vychytal rovných 300 víťazstiev, pričom v priemere inkasoval 2,55 gólu na zápas a dosiahol úspešnosť zásahov 91,7 percenta. Dvakrát priviedol národný tím k zlatu na MS (2005 a 2010).